Finnig hy? Aknebehandling hos en ung person

Det är helt normalt att en ung person får finnar. Akne är ett allmänt besvär hos ungdomar. Hos de flesta är besväret lindrigt och går över av sig själv, men det kan ändå plåga mycket och vara en irriterande faktor som förstör utseendet. Som värst är aknen långvarig och skapar ärr, varför en effektiv vård lönar sig.

Akne hör ihop med den tidiga puberteten då talgkörtlarna blir större och talgutsöndringen ökar på grund av hormoner. Vanligtvis beror akne inte på att du äter fel eller tvättar huden fel. Den grundläggande orsaken till akne är inte känd varför man tyvärr inte kan säga varför vissa insjuknar och andra inte.

Den grämelse som akne orsakar eller t.ex. spändhet i sociala situationer på grund av akne kan störa livet såväl hos en ung som hos en vuxen. Det lönar sig därför med bra aknebehandling. Det lönar sig att behandla akne i tid också för att förhindra att den ger ärr på huden. Det finns bra aknebehandlingar som nästan alltid verkar. Läkemedelsbehandlingen av akne består av fyra faser. Hudläkaren hjälper till att välja den lämpligaste vården och följer vården. Man ska inte bli ensam med akne.
De aknebehandlingar som presenteras i artikeln passar både unga och vuxna. Expert är Anna Haahtela, specialistläkare inom hudsjukdomar 

1. Lokalbehandling av akne: geler och krämer

Det första och lättaste behandlingsalternativet är lokalbehandling, dvs. olika geler och krämer. Det är säkert att använda dem från år till år och vården kan fortsättas så länge som aknen fortsätter. Lokalbehandling är ett flexibelt sätt att behandla akne och behandlingens effekt bibehålls från år till år. Nackdelen med geler och krämer är att de kan irritera och torka ut huden speciellt till en början. Man måste också orka sprida dem omsorgsfullt varje dag på akneområdet så att aknen håller sig borta. Om gelvården inte verkar fungera tillräckligt bra, beror detta ofta på att patienten har fått bristfälliga vårdanvisningar.
Lokalbehandling passar för behandling av lindrig och medelsvår akne. Dess effekt kan komma fram långsamt och därför lönar det sig ofta att ta en antibiotikakur i begynnelsestadiet förutom lokalbehandling.

2. Antibiotikakur mot akne: tetracyklin

Antibiotikakuren är vanligtvis tre månader lång. Den kan vara en utmärkt hjälp som startbehandling mot medelsvår eller svår inflammatorisk akne. Som kontinuerlig vård passar antibiotika inte, för användningen av antibiotika medför skadeverkningar. Akne kan också komma tillbaka efter antibiotikakuren. Därför ska man inte att välja antibiotika som enda behandling av akne. Lokalbehandling och en antibiotikakur för att dämpa akne i sin början är en bra vårdkombination för många. Fördelen med antibiotika är att de inte irriterar huden. Antibiotika hjälper kanske inte så bra mot mycket lindrig tilltäppningsrelaterad akne.

3. Kombinationsp-piller mot akne

Om lokalbehandlingen inte är tillräckligt effektiv mot akne, kan en kvinna få hjälp av kombinationsp-piller som innehåller östrogen och progestin (gulkroppshormon). P-piller kan hålla akne mycket lugn under en lång tid. En fördel med piller kan också vara att de minskar menstruationsblödningen och lindrar menstruationsvärk.
Det kan dock ta tre månader eller till och med ett halvt år innan p-pillrens inverkan i aknebehandlingen verkligen börjar synas. P-piller passar inte en kvinna som röker eller har migrän eller har tidigare insjuknat i ven- eller artärblodpropp eller blodtryckssjukdom eller som vill bli gravid. Lokalbehandling och p-piller kan också vara en bra fungerande kombinationsbehandling.

4. Isotretinoinvård mot akne

Isotretinoin är ett A-vitaminderivat som nästan alltid hjälper i behandlingen av svår ärrbildande akne. Läkaren ordinerar ofta en kur på ett halvt år av den. Den kan också användas för att behandla lindrig akne, mot vilken andra behandlingsformer inte hjälper tillräckligt.

Isotretinoinbehandling borde bara användas vid verkligt behov, eftersom kuren förutsätter uppföljning av levervärdena och medicinen är farlig för fostret. Under kuren måste man använda en prevention som är så säker som möjligt, t.ex. spiral eller p-piller och kondom tillsammans. Preventionen måste fortsättas ännu en månad efter att kuren har upphört.

Hudläkaren berättar om vården av oren hud - Se videon!

Läs mer

Specialister och verksamhetsställen

Anna Haahtela
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
9.8
Maria Huttunen
LT, Ihotautien-ja allergologian erikoislääkäri
9.7
Leila Jeskanen
LL, iho-ja sukupuolitautien erikoislääkäri
9.7
Timo Juvakoski
Ihotautien erikoislääkäri
9.8
Katso seuraava vapaa aika
huhtikuu 2021viikko 16
Ei vapaita aikoja tälle valinnalle, ole hyvä ja ota yhteyttä soittamalla numeroon:010 414 00*