Mehiläinen inledde samarbete med Torneå stad om coronatestning vid svenska gränsen – smidig start för verksamheten

18.5.2021

Mehiläinen coronatestar personer som kommer från Sverige till Finland. Testningen sker i samarbete med Torneå stad vid gränsövergångsstället på Krannikatu. Verksamheten började 14.5.2021. Det finns gott om kapacitet för testning på verksamhetsstället och starten har varit smidig.

På beslut av regionförvaltningsverket i Lappland förordnas en obligatorisk hälsoundersökning för personer som kommer till Finland från Sverige. Ett coronatest kan tas som en del av denna undersökning. Mehiläinen testar personer som kommer till landet på gränsövergångsstället på Krannikatu i Torneå. Testerna är antigentester med provtagning från näs-svalgrummet.

- På Krannikatu kommer de inresande snabbt till testet. Själva testet tar bara några minuter och svaret kommer i genomsnitt inom en timme, säger enhetschef Seija Henttonen vid Mehiläinen Torneå.

Till testet styrs endast personer som kommer från Sverige, eftersom de behöver testet för inresan till Finland. Testets beställare är Torneå stad och testet medför inga kostnader för den som testas.

Mehiläinen har kapacitet att testa flera hundra inresande varje dag. Personalmängden på testningsstället anpassas efter de testmängder som behövs.

- Det är fint att få bidra till säkerheten vid våra gränser genom testningen. Vi vill vara med om att föra samhället mot det nya normala och till livet med färre restriktioner, säger Henttonen.


Nyhet publicerad 18.5.2021