Mehiläisessä voi nyt tukea tieteellistä tutkimusta antamalla näytteen Helsingin Biopankkiin

Lehdistötiedote 10.8.2020

Mehiläinen ja Helsingin Biopankki ovat aloittaneet yhteistyön, jonka myötä Mehiläisen asiakkailla on nyt mahdollisuus antaa näytteensä kolmessa pääkaupunkiseudun yksikössä Helsingin Biopankkiin. Näytteitä hyödynnetään tieteellisessä tutkimustyössä ja tuotekehityksessä.

Mehiläisen asiakkaat voivat nyt muun asioinnin yhteydessä lääkärikeskuksissa antaa näytteensä Helsingin Biopankkiin. Asiakkaan antama näyte on verikoe.

- Aiemmin tiettyihin tutkimusprojekteihin osallistuneiden näytteitä on Mehiläisessä tallennettu biopankkiin, mutta nyt tieteen tukemisen mahdollisuutta tarjotaan kaikille asiakkaille. Biopankkitutkimuksen edistäminen onnistuu sujuvasti lääkärikeskuksessa asioidessa, toteaa Mehiläisen laboratoriosektorin johtaja Kristina Hotakainen.

- Kattava näyteaineisto mahdollistaa tutkimustyön, joka johtaa sairauksien parempaan tuntemiseen ja edistää uusien hoitomuotojen löytymistä. Siksi todennäköisesti useimmat meistä aikanaan hyötyvät tästä tehdystä työstä, täydentää Hotakainen.

Biopankin tehtävänä on tukea korkeatasoista tutkimus- ja kehittämistoimintaa, joka tähtää tautimekanismien tunnistamiseen, terveyteen ja sairauteen vaikuttavien tekijöiden parempaan ymmärtämiseen ja uusien, parempien hoitojen kehittämiseen.

- Suomalaiset sairaalabiopankit toimivat sairaaloissa, joissa lääketieteellistä tutkimusta tehdään. Uudet yksilöllisemmät diagnoosi- ja hoitokäytännöt siirtyvät siten mahdollisimman suoraan potilaiden hoitoon. Henkilön annettua biopankkisuostumuksen näytteet ja niihin liittyvät tiedot voidaan ammattimaisesti, tietoturvallisesti ja eettisesti kestävällä tavalla luovuttaa korkeatasoisten tutkimusprojektien käyttöön, toteaa Helsingin Biopankin johtaja Eero Punkka.

Asiakas siis antaa verinäytteen ja suostumuksensa siihen, että näytettä voidaan käyttää lääketieteen tutkimukseen ja kehittämiseen. Jos on muutenkin tulossa laboratorioon tarkoittaa näyte yhtä ylimääräistä veriputkea. Asiakkaalla on aina, missä vaiheessa tahansa, oikeus peruuttaa suostumus, jolloin näyte tuhotaan biopankissa, eikä sitä enää käytetä mihinkään tutkimustarkoituksiin.

Yhteistyössä ovat alkuvaiheessa mukana Mehiläisen kolme yksikköä Helsingissä: Töölö, Ympyrätalo ja Forum. Jokainen uusi näyte on tärkeä tieteellisen tutkimuksen edistämiseksi.