Mehiläisen Healthcare Staffing Solutions panostaa ulkomaisten hoitajien koulutukseen - filippiiniläistaustaisten hoitajien ryhmä valmistui lähihoitajiksi Suomessa

Lehdistötiedote 28.11.2022

Ensimmäinen ryhmä Mehiläisen Healthcare Staffing Solutionsin (HSS) uudenlaisen koulutusmallin kautta Suomeen tulleita filippiiniläistaustaisia hoiva-avustajia valmistui perjantaina 25.11.2022 lähihoitajiksi. HSS:n tavoitteena on ratkaista kasvavaa hoivakotien henkilöstötarvetta työperäisen maahanmuuton avulla.

HSS:n koulutusmallissa opiskelijat opiskelevat lähtömaassaan suomen kieltä sekä lähihoitajakoulutuksen tutkinnon osista hoiva-avustajakoulutukseen vaadittavat teoriaopinnot. Opiskelu tapahtuu HSS:n kehittämässä digitaalisessa oppimis- ja rekrytointialustassa: Superkoulussa. Suomeen tultuaan henkilöt suorittavat hoiva-avustajan pätevyyteen vaaditut näytöt esimerkiksi yhteistyössä Sataedun kanssa, ja voivat työskennellä hoiva-avustajana. Jatko-opiskelu lähihoitajatutkintoon mahdollistetaan oppisopimuksella.

Nyt valmistuva 15 opiskelijan ryhmä saapui HSS:n toiminnan kautta Suomeen elo-syyskuussa 2021. Suomeen saapumisesta saakka he ovat työllistyneet Mehiläisen sosiaalipalveluissa - ensin hoiva-avustajina, ja nyt jatkossa lähihoitajina.

- On hienoa päästä juhlimaan valmistuvia. Opiskelu ja kotoutuminen ovat sujuneet ryhmältä hyvin. HSS on järjestänyt kattavat kotoutustoimet ja Mehiläisen sosiaalipalveluissa olemme saaneet keskittyä työyksiköiden sekä työntekijöiden perehdytykseen, työntekijöiden integraatioon työpaikalla sekä opintojen ja suomen kielen kehittymisen tukemiseen, iloitsee projektipäällikkö Maria Kylänpää Mehiläisen sosiaalipalveluista.

- Viihdyn minun töissäni ja minulla on kavereita täällä. Nautin uusista kokemuksista, koska täällä on erilaista kuin Filippiineillä. Täällä on lunta, ilmainen koulutus ja paljon talviaktiviteetteja. En ole ennen kokenut niitä. Mielestäni koulutus on ollut tosi haastava, koska minulla ei ole terveydenhuollon tutkintoa ennen. Myös suomen kieli on haastavaa. Kun opiskelija löytää rutiinin, niin työ on helpompaa, kertoo nyt lähihoitajaksi valmistunut filippiiniläistaustainen Rodora Miatapal.

Opiskelijat ovat suorittaneet hoiva-avustajan teoriaopinnot ja kieliopinnot lähtömaassa.

- Koulutus koostuu 10-12 kuukauden suomen kielen opiskelusta sekä hoiva-avustajan näyttöihin valmistavasta koulutuksesta. Kielikoulutus painottuu tulevaan työ- ja asuinympäristöön, niin kulttuurin kuin sisällön puolesta, kertoo HSS:n toimitusjohtaja Jussi Lehmuskallio.

Suomeen tulon jälkeen opiskelijat ovat suorittaneet hoiva-avustajan koulutukseen vaaditut näytöt intensiiviperehdytyksen yhteydessä ja jatkaneet lähihoitajaopintoja oppisopimuksella. Hoiva-avustaja ja lähihoitajaopinnot on HSS:n mallissa toteutettu yhteistyössä Sataedun kanssa. Sataedulla on useiden vuosien kokemus maahanmuuttajataustaisten lähihoitajakoulutuksesta. Opetus painottuu ensin Suomen kielen opintoihin ja kielitaidon karttuessa laajennetaan hoitotyön opintoihin.

- Olemme huomanneet, että lähtömaassa käyty kieli- ja hoivakoulutus on hyvä tapa varmistaa työntekijän motivaatio ja soveltuvuus. Meillä on nyt fokuksessa huolehtia siitä, että kielitaidon kehittyminen jatkuu myös Suomeen tulon jälkeen. Se on ehdottomasti tärkein elementti menestymiseen työpaikalla ja uudessa kotimaassa, jatkaa Lehmuskallio.

Lähes neljänsadan HSS:n kautta tulleen hoitajan avulla toiminnan prosesseja, kuten asettautumis-, rekrytointi- ja koulutuspolkuja, on kehitetty jatkuvasti.

- On ilo huomata, että suurimpiin haasteisiin on löytynyt ratkaisu – kuten esimerkiksi pankkipalvelujen järjestymiseen opiskelijoillemme. Olemme ylpeitä siitä, että toimimme eettisesti ja palaute sekä tilaajilta että rekrytoiduilta itseltään on positiivista, Lehmuskallio iloitsee.

HSS:n perustaminen noin kolme vuotta sitten oli Mehiläiselle strateginen hanke sekä oman henkilöstörekrytoinnin tukemiseksi että ulkopuolisten asiakkaidemme tarpeisiin.

- Olemme kasvattaneet rekrytointi- ja koulutusmääriä, ja meillä onkin HSS:ssä nyt koulutuksessa jo noin 1000 hoitajaa. Kehitämme innovatiivista sekä eettistä rekrytointi- ja koulutusmalliamme koko ajan ja varaudumme merkittävään kasvuun HSS:n osalta, päättää Mehiläisen henkilöstöjohtaja Tatu Tulokas.

Mikä on Heathcare Staffing Solutions Oy (HSS)?

  • HSS on Mehiläisen täysin omistama suomalainen tytäryhtiö, joka rekrytoi ja kouluttaa henkilöstöä terveydenhoitoalan tarpeisiin yhteistyössä kumppaneidensa kanssa. Toiminta on alkanut vuonna 2020.
  • HSS rekrytoi opiskelijat lähtömaasta itsenäisesti, ilman välikäsiä. Opiskelijat suorittavat opintonsa maksutta.
  • HSS on tuonut Suomeen lähes neljäsataa hoitajaa viimeisen kahden vuoden aikana.

Lisää aiheesta