Mehiläinen perustaa hengitystieinfektioklinikoita useisiin toimipisteisiin eri puolille Suomea

Lehdistötiedote 27.3.2020

Mehiläinen on avannut lääkärikeskusten yhteyteen yli 25 hengitystieinfektioklinikkaa, jotka palvelevat hengitystieinfektioista kärsiviä asiakkaita tilanteessa, jossa lääkärin tapaaminen on tarpeen. Klinikoiden avulla turvataan oireileville hyvä hoito sekä muissa asioissa Mehiläisen lääkärikeskuksissa asioivien turvallisuus. Mehiläinen tarjoaa muissa oireissa yleis- ja erikoislääkäripalveluja tuttuun tapaan sekä puhelin- ja lähivastaanottoina lääkärikeskuksissa että etänä Digiklinikalla myös koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen aikana. ​​​​​​​

Mehiläinen keskittää jatkossa koronapandemian ajaksi hengitystieinfektio-oireisten potilaiden hoidon uusille hengitystieinfektioklinikoille usealle paikkakunnalle. Klinikat toimivat lääkärikeskusten yhteydessä, mutta erillään muusta toiminnasta. Klinikoilla huolehditaan hyvästä hygieniasta ja sekä potilaiden että henkilökunnan suojaamisesta.

- Haluamme tarjota hengitystieinfektioista kärsiville hyvää ja laadukasta hoitoa potilas- ja työturvallisuus huomioiden. Hengitystieinfektioklinikalla on aina lääkärin vastaanotto. Useimmilla klinikoilla vastaanottoa pitää yleislääkäri, joka ottaa vastaan kaikenikäisiä potilaita. Isoimmissa yksiköissä toimii myös lasten oma hengitystieinfektioklinikka, jossa lapsipotilaita hoitaa lastenlääkäri, toteaa Mehiläisen lääkäriasemien johtava lääkäri Iiro Heikkilä.

Useimmilla klinikoilla voidaan kaikilta asiakasryhmiltä ottaa tarvittavat laboratorionäytteet, mukaan lukien covid-19-testi THL:n testauskriteereiden mukaisesti sekä tarvittaessa keuhkojen röntgenkuva. Näin minimoidaan turha liikkuminen paikasta toiseen. Lisäksi covid-19-näytteitä otetaan Mehiläisen drive-in-periaatteella toimivilla näytteenottoasemilla, jonne asiakas ohjataan Mehiläisen Digiklinikalta niin ikään THL:n testauskriteereiden mukaisesti.

- Kun hengitystieinfektio-oireisten potilaiden hoito on keskitetty nimettyihin klinikoihin, pystymme palvelemaan myös muissa asioissa Mehiläisessä asioivia mahdollisimman turvallisesti lääkärikeskusten tiloissa. Näin pystymme turvaamaan tarpeellisten vastaanottokäyntien, tutkimusten ja toimenpiteiden jatkumisen myös epidemian levitessä, kertoo Heikkilä.

Digiklinikka ensisijainen yhteydenottokanava - klinikat toimivat ajanvarauksella

Hengitystieinfektioklinikat toimivat ainoastaan ajanvarauksella.

- Jos asiakkaallamme on hengitystieinfektion oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, lihassärkyä tai kuumetta ja hän kokee tarvitsevansa lääkärin apua, ohjaamme olemaan ensisijaisesti yhteydessä Digiklinikan kautta. Digiklinikalla arvioimme fyysisten tutkimusten tarpeen ja ohjaamme tarvittaessa lisätutkimuksiin ja fyysiselle lääkärikäynnille hengitystieinfektioklinikalle. Lieväoireiset potilaat voidaan hoitaa kotikonstein, ohjeistaa Heikkilä.

Aika hengitystieinfektioklinikalle varataan Mehiläisen asiakaspalvelukeskuksesta puhelimitse numerosta 010 414 1848 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min). Asiakaspalvelukeskuksessa hoitaja arvioi hoidon tarvetta ja tilanteen mukaan antaa joko kotihoito-ohjeita tai ohjaa hoitoon hakeutumisessa.

Lue lisää:
Hengitystieinfektioiden hoitoon keskittyvät klinikat
Koronavirus - Ajankohtaista tietoa ja toimintaohjeita