Mehiläinen ottaa käyttöön uuden koronan vasta-aineiden tutkimuspaketin - osoittaa sekä sairastetun taudin että rokotusvasteen

Lehdistötiedote 24.4.2021

Mehiläinen tuo markkinoille uuden koronaviruksen tutkimuspaketin, joka kertoo onko henkilöllä koronaviruksen vasta-aineita elimistössään. Toisin kuin muut markkinoilla oleva tutkimukset, uusi vasta-ainepaketti huomioi sekä sairastetusta taudista syntyneet vasta-aineet että rokotuksen myötä tulleen vasteen taudille.

- Tähän asti käytetyllä vasta-ainetutkimuksella ei ole voitu todeta rokotusvastetta tai erottaa sitä sairastetun infektion aiheuttamasta vasteesta. Rokotettujen lisäksi väestössä on lisääntyvästi myös koronan sairastaneita henkilöitä, joilla nenänielun PCR-testin tulos voi olla vaikea tulkita. Näissä tilanteissa verinäytteestä tehtävillä vasta-ainetutkimuksista voi olla apua, toteaa Mehiläisen laboratoriosektorin johtaja, dosentti Kristina Hotakainen.

Vasta-aineet voidaan osoittaa yleensä viimeistään 3 viikon kuluttua oireisesta taudista tai rokotuksesta. Oireiselle ensisijainen testi on nenänielun PCR- tai antigeenitesti, eikä vasta-ainetutkimuksia tule käyttää akuutin taudin diagnostiikkaan.

- Vasta-ainetutkimuksista on hyötyä pitkittyneiden ja epäselvien oireiden selvittelyssä, joiden syyksi epäillään koronavirusta. Myös lyhyen ajan sisällä (6 kk) todettu uusi PCR-positiivisuus voi olla aihe vasta-ainetutkimukselle, sillä tuloksen perusteella voidaan arvioida onko kyseessä tuore tauti vai pelkästään herkän PCR-menetelmän havaitsema jäänne aiemmasta taudista. Vasta-ainetutkimuksia vaaditaankin PCR-tutkimuksen rinnalla tiettyihin maihin matkustaessa, toteaa Hotakainen.

Tutkimukseen tarvitaan lähete ja siitä annetaan lausunto. Tulosten lopullisen tulkinnan tekee lääkäri ottaen huomioon myös esitiedot ja ajankohtaisen kliinisen tilanteen. Tulosten perusteella ei voida suoraan päätellä, kuinka hyvin todetut vasta-aineet suojaavat COVID-19-taudilta.

Mehiläisessä tarjolla olevassa uudessa tutkimuspaketissa analysoidaan erillisesti vasta-aineet, joita kehossa muodostuu koronavirustautia sairastettaessa sekä rokotuksen jälkeen. Tiettyjä vasta-aineita kehittyy kehossa ainoastaan sairastetun taudin jälkeen kun taas toisen tyyppisiä vasta-aineita kehittyy sekä rokotuksen myötä että sairastetun taudin jälkeen. Tällä hetkellä arvioidaan, että vasta-aineet ovat mitattavissa ainakin 6-12 kk sairastetun taudin jälkeen.

Tutustu myös:

Koronvirustesti eli koronatesti Mehiläisessä