Mehiläinen kokeilee Siikalatvalla uutta eturauhassyövän tutkimusmenetelmää

Lehdistötiedote 12.11.2020

Mehiläinen selvittää Siikalatvalla uuden eturauhassyöpätutkimuksen soveltuvuutta perusterveydenhuoltoon. Terveyskeskuksessa on toukokuusta alkaen käytetty perinteisen PSA-tutkimuksen sijaan laajempaa eturauhassyöpäriskiä mittaavaa Stockholm3-tutkimusta, jonka avulla pystytään vähentämään mm. turhien koepalojen ottoa.

Eturauhassyöpä todetaan Suomessa vuosittain lähes 5000 miehellä ja määrä kasvaa väestön ikääntyessä. Eturauhassyövän riskiä arvioidaan verikokeesta tehtävän PSA-testin avulla, mutta testi sisältää paljon virhelähteitä. Syövän toteamiseksi joudutaan tekemään jatkotutkimuksia ja usein ottamaan koepaloja rauhasesta.

Siikalatvan terveyskeskuksessa on 1.5.2020 alkaen käytetty eturauhassyöpäriskiä mittaavaa Stockholm3 (STHLM3) -tutkimusta PSA-tutkimuksen sijasta. Kokeilun tavoitteena on arvioida, miten uuteen tutkimustietoon perustuva testi on otettavissa käyttöön terveyskeskuksessa.

- Laajemman STHLM3-tutkimuksen tarjoaman paremman diagnostiikan kulmakivenä on verinäytteen ja taustakyselyn pohjalta saatava arvio syöpäriskistä. Riskiarvion perusteella potilas ohjataan tarvittaessa jatkotutkimuksiin, kuten eturauhasen ultraääni- tai magneettitutkimukseen, kertoo Mehiläisen vastaava urologi Henrikki Santti.

Vähemmän koepaloja ja komplikaatioita

STHLM3-tutkimuksessa lasketaan algoritmin avulla eturauhassyövän todennäköisyys verinäytteestä tutkittavien proteiinimerkkiaineiden ja geenialueiden sekä kysyttävien taustatietojen perusteella. Kun diagnostiikkaa ja hoitoa ohjataan STHLM3 -tutkimuksen perusteella, on Pohjoismaissa pystytty vähentämään turhien koepalojen ottoa huomattavasti.

- Koepalojen otto on potilaalle epämiellyttävää ja sisältää myös vakavien komplikaatioiden riskejä. Silti myös varhaisen vaiheen syövät on luotettavasti löydetty STHLM3-algoritmin avulla, toteaa Santti.

Paremman diagnostiikan ja hoitopolun myötä myös kustannuksissa saadaan todennäköisesti säästöä, kun tarpeettomat tutkimukset ja komplikaatiot vähenevät.

- Siikalatvalla pyrimme luomaan vaikuttavan diagnostiikkapolun verinäytteenotosta aina jatkotutkimuksiin ja hoitoon saakka. Kokeilussa selvitetään heti myös testin kustannusvaikuttavuutta ensimmäistä kertaa Suomessa. Kokeilun edetessä harkitaan selvityksen laajentamista tieteelliseksi tutkimukseksi, toteaa Siikalatvan kokeilua koordinoiva Hanna Korpela.

Siikalatvan kokeilu on osa pohjoismaisten kumppanien ja Mehiläisen laboratorion NorDCaP -hanketta. Selvityksen tulokset valmistuvat vuoden 2021 aikana. Projektia rahoittavat Mehiläinen Oy ja Karoliininen instituutti NordForskin ja Business Finlandin tuella (NorDCaP -projekti).

Siikalatvan selvityksestä vastaavat Mehiläisen vastaava urologi, LT Henrikki Santti sekä laboratoriosektorin johtaja, dosentti Kristina Hotakainen. Siikalatvalla selvitystä koordinoi VTM, LK Hanna Korpela.

Lue lisää:

Mehiläisen tutkimustoiminta