Liukkailla keleillä takareisi vaarassa

Lehdistötiedote 08.03.2018

Lauhtuva sää lumisateineen liukastaa tiet. Tiesitkö, että talven liukkailla keleillä vaanii takareiden lihasvamman vaara? Mehiläisen ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Janne Sarimo kertoo, miksi erityisesti takareisi on liukastuessa vaarassa revähtää.

– Tyypillisessä liukastumistilanteessa liukkaalla kävellessä etummainen jalka luistaa yllättäen eteenpäin polvi suorana ja venyttää äkillisesti takareiden lihaksia, jolloin takareiden lihakset voivat revähtää, Janne Sarimo kuvailee.

Takareiden kolme lihasta, eli hamstringlihakset, joutuvat siis liukastumisen aiheuttamassa äkillisessä spagaattimaisessa venytyksessä koville.

Miten takareiden revähdystä tulisi hoitaa?

Valtaosa takareisivammoista on osittaisia repeämiä, jotka paranevat hyvin, kunhan muistaa antaa jalalle riittävästi lepoa toipua vammasta. Takareiden lihasten revähdykseen ei kannata kuitenkaan suhtautua Sarimon mukaan liian keveästi varsinkin, jos revähdys on ollut erityisen voimakas ja jalka tuntuu huteralta.

– Nopea diagnoosi on erittäin tärkeä, jos jänteet ovat voimakkaan revähdyksen takia kokonaan luusta irti. Silloin tarvitaan usein leikkaushoitoa, jotta jalan toimintakyky palautuu normaaliksi.

Paras ensiapu lihasten revähdykseen on kylmä, koho ja kompressio. Sarimo opastaa, että kaikista tärkein on nopea kylmähoito, joka tyrehdyttää revähtäneiden lihassäikeiden aiheuttaman verenvuodon.

– Kylmähoidon kanssa ei kannata turhaan viivytellä.

Milloin lääkäriin?

  • Takareiteen ilmestyy päivän tai parin viiveellä mustelmia, jotka näkyvät yleensä erityisesti reiden alaosassa.

  • Kyseessä on spagaattityyppinen vammautumistilanne, joka aiheuttaa kovan kivun ja/tai repeämisen tunteen takareiteen ja erityisesti takareiden yläosaan.

  • Jalka tuntuu huteralta ja voimattomalta.

  • Reiden lihasmassa on painellen kipeä ja venyttely erityisen kivuliasta.

Lue lisää: Takareiden revähdys - yleinen urheiluvamma