Lasten ja vauvojen silmät suojaan auringolta

Millaiset aurinkolasit sopivat lapselle?

Kuten aikuistenkin, lasten ja vauvojen silmät tulisi suojata auringon ultraviolettisäteilyltä. Riittävän suojan säteilylle tarjoavat tummalinssiset UVA- ja UVB-suojan omaavat lasit, lierihattu tai lippalakki. Leikki-ikäisen lasten aurinkolasien valinnassa kannattaa kiinnittää huomioita myös lasien istuvuuteen ja säädettävyyteen.

Lapsilla silmän suojamekanismit vielä heikot

Lapsi ei välttämättä ymmärrä olla katsomatta suoraan aurinkoon. Silmän mykiö on lapsella kirkas, eikä se suodata UV- eli ultraviolettisäteilyä niin hyvin kuin aikuisella ja silmän suojamekanismit ovat vielä vajavaiset. Erityisen tärkeää silmien huolellinen suojaus on näkövammaisille lapsille ja heille, joilla on todettu jokin näköä heikentävä silmäsairaus.

Suojaa lasten silmät veden äärellä

Veden äärellä oleskelu ja auringon säteiden heijastus vedestä sekä erityisen voimakas auringonpaiste rasittavat pienten silmiä. Liialliselle UV-säteilylle altistuminen voi aiheuttaa päänsärkyä tai silmän sarveiskalvon tulehduksen. Sarveiskalvontulehdus paranee yleensä parissa päivässä.

UV-säteily lapsena voi aiheuttaa kaihen kehittymistä aikuisiällä

Aurinkolasien hyöty silmäsairauksien estossa on rajallista. Auringon UV-säteily voi kuitenkin lisätä kaihen kehittymistä ja mahdollisesti altistaa ikään liittyvälle silmänpohjan rappeuman kehittymiselle. Nämä molemmat silmäsairaudet ilmenevät kuitenkin yleensä vasta 40-vuoden iän jälkeen. Yhteyttä esimerkiksi kaihen lisääntymiseen nuoremmissa ikäryhmissä ei ole havaittu tähän mennessä.

Teksti: Asiantuntija Kristiina Vasara , Silmätautien erikoislääkäri, Mehiläinen.

Lue lisää:

Tietoa lasten silmäterveydestä

Auringonpistos ja lämpöhalvaus

Lasten Mehiläinen

Lisää aiheesta