Laboratoriokokeiden tulokset ja viitearvot

Oletko menossa laboratorioon tai jo käynyt laboratoriotutkimuksessa ja mietit, miten tutkimustuloksia tulkitaan?

Laboratoriotulos voi olla jonkin verran viitearvoa suurempi tai pienempi ilman, että tutkittava olisi sairas. Tuloksista onkin aina hyvä keskustella lääkärin kanssa. Lue, mitä viitearvoilla tarkoitetaan ja miten laboratoriotuloksia tulkitaan.

Voit varata ajan laboratorion näytteenottoon verkkoajanvarauksen kautta.

Varaa aika näytteenottoon

Verkkoajanvarauksen lisäksi voit varata ajan myös asiakaspalvelustamme numerosta 010 414 00 (0,084 €/min) (0,084 €/min). Katso sinulle lähin laboratorio ja aukioloajat. 

Mitä laboratoriokokeiden viitearvo tarkoittaa?

Laboratoriotutkimusten viitearvoilla tarkoitetaan tulosten vaihteluväliä eli viiteväliä, jonka sisällä oleva tulos on niin sanotusti normaali. Joissakin tutkimuksissa, kuten esimerkiksi kolesterolimittauksessa, puhutaan viitearvon sijaan tavoitearvoista.

Kun katsot itse omia tutkimustuloksiasi, pidä mielessä, että viitearvot ovat nimensä mukaisesti viitteellisiä. Tämä tarkoittaa, että joillakin tutkittavilla tulos voi olla viitearvojen sisällä, vaikka onkin lähellä ylä- tai alarajaa tai vaikka heillä olisi sairaus. Joillakin taas tulos voi olla hieman viitearvoa suurempi tai pienempi, vaikka he eivät olisi sairaita.

Mistä näet valmistuneet tutkimustuloksesi ja viitearvot?

Laboratorioissamme tehtyjen laboratoriokokeiden tulokset ja mahdollinen lausunto tulevat OmaMehiläinen-palveluun ja ne jäävät sinne talteen. Kaikkien laboratoriotulosten yhteydessä näkyy Mehiläisen laboratorion käyttämät viitearvot, joihin omaa tulosta tulee verrata.

Mehiläisen asiakkaiden potilastiedot tallentuvat lisäksi myös Potilastiedon arkistoon, joka on osa Kansallista terveysarkistoa eli Kanta-palveluita .

Laboratoriotulosten tulkinta – aina lääkärin kanssa

Sovi lääkärisi kanssa, kuinka saat laboratoriokokeiden tulokset ja niiden tulkinnan. Voit esimerkiksi varata soittoajan sinua hoitavalle lääkärille tai asiantuntijalle tutkimus- tai laboratoriotulosten läpikäymiseen jo vastaanotolla lähetteen saatuasi, verkkoajanvarauksessa , OmaMehiläisessä tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 414 00 (0,084 €/min).

Huomioithan, että asiasta riippuen asiantuntija saattaa laskuttaa asian hoitamisesta. Saat tulosten tulkinnan yhteydessä myös suosituksen mahdollisista jatkotoimenpiteistä, jos ne ovat kohdallasi tarpeen.

Ovatko laboratorion viitearvot kaikilla aina samat?

Viitearvot vaihtelevat usein laboratoriokokeen tekopaikan eli laboratorion mukaan. Tästä syystä eri laboratorioiden tutkimustuloksia ei voi aina verrata suoraan keskenään.

Viitearvoihin vaikuttavat myös ikä ja sukupuoli, minkä vuoksi tutkimuksissa tarvitaan omat viitearvot eri ikäisille lapsille ja aikuisille sekä lisäksi miehille ja naisille erikseen. Myös lääkitys tai esimerkiksi raskaus voi vaikuttaa siihen, mitä arvoa voi pitää ”normaalina”, vaikka se ei olisi viitearvojen sisällä.

Lue lisää:
Laboratoriokokeiden tulokset ja viitearvot

Kävitkö laboratoriotutkimuksissa ilman lähetettä?

Mikäli käyt laboratoriotutkimuksissa ilman lähetettä, et saa automaattisesti lääkärin tulkintaa tuloksista. Tuloksista on kuitenkin aina hyvä keskustella lääkärin kanssa, jolloin voidaan arvioida muun muassa, mistä tulokset johtuvat ja tarvitaanko tilanteeseen jatkoseurantaa, hoitoa tai lääkitystä. Suosittelemmekin varaamaan tulosten varmistuttua ajan lääkärille, jonka kanssa voit keskustella tuloksistasi ja mahdollisista jatkotoimenpiteistä.

Varaa aika lääkärille

Lähde:
Terveyskirjasto 

toukokuu 2022viikko 20