Laboratoriotulokset ja viitearvot

Laboratorioissamme tehtyjen laboratoriokokeiden tulokset ja mahdollinen lausunto tulevat OmaMehiläinen-palveluun ja ne jäävät sinne talteen. Voit käyttää OmaMehiläinen-palvelua mobiilisovelluksella tai verkkoselaimessa . Mehiläisen asiakkaiden potilastiedot tallentuvat lisäksi myös Potilastiedon arkistoon, joka on osa Kansallista terveysarkistoa eli Kanta-palveluita .

Laboratoriotulosten tulkinta

Sovi lääkärisi kanssa, kuinka saat laboratoriokokeiden tulokset ja niiden tulkinnan. Voit esimerkiksi varata soittoajan sinua hoitavalle lääkärille tai asiantuntijalle tutkimus- tai laboratoriotulosten läpikäymiseen esimerkiksi lääkärin vastaanotolla, OmaMehiläinen-mobiilisovelluksessa tai soittamalla asiakaspalveluumme. Lääkärin määräämiin laboratoriotutkimuksiin sisältyy yksi yhteydenotto vastauksista. Kun soittoaika on sovittu lääkärin kanssa etukäteen, ei se yleensä aiheuta lisäkuluja.

Mikäli käyt laboratoriotutkimuksissa ilman lähetettä, et saa lääkärin tulkintaa tuloksista. Tuloksista on kuitenkin aina hyvä keskustella lääkärin kanssa, jolloin voidaan arvioida muun muassa, mistä tulokset johtuvat ja tarvitaanko tilanteeseen jatkoseurantaa, hoitoa tai lääkitystä.

Laboratoriotutkimusten viitearvot

Laboratoriotutkimusten viitearvoilla tarkoitetaan tulosten vaihteluväliä eli viiteväliä, jonka sisällä oleva tulos on niin sanotusti normaali. Joissakin tutkimuksissa, kuten esimerkiksi kolesterolimittauksessa, puhutaan viitearvon sijaan tavoitearvoista.

On hyvä muistaa, että viitearvot ovat nimensä mukaisesti viitteellisiä: joillakin tutkittavilla tulos voi olla viitearvojen sisällä lähellä ylä- tai alarajaa, vaikka heillä olisi sairaus, ja joillakin tutkittavilla taas tulos voi olla hieman viitearvoa suurempi tai pienempi, vaikka he eivät olisi sairaita. Tuloksista onkin aina hyvä keskustella lääkärin kanssa.

Viitearvot usein vaihtelevat laboratoriokokeen tekopaikan eli laboratorion mukaan. Tästä syystä eri laboratorioiden tutkimustuloksia ei voi aina verrata suoraan keskenään. Viitearvoihin vaikuttavat myös ikä ja sukupuoli, minkä vuoksi tutkimuksissa tarvitaan omat viitearvot eri ikäisille lapsille ja aikuisille sekä lisäksi miehille ja naisille erikseen. OmaMehiläinen-palveluun tulevien laboratoriotuloksien yhteydessä näkyy Mehiläisen laboratorion käyttämät viitearvot, joihin omaa tulosta tulee verrata.

Lähde: Terveyskirjasto

Lisää aiheesta

marraskuu 2021viikko 48