Helpot ohjeet hampaiden puhdistukseen

Hampaiden puhdistus on iso osa koko suun terveyttä. Hampaiden huolellinen puhdistaminen ehkäisee kariesta eli hampaiden reikiintymistä, ientulehdusta ja hampaiden kiinnityskudossairautta eli parodontiittia.

Tarvitsetko apua hammaskiven tai värjäytymien poistoon? Suuhygienistimme ovat erikoistuneet hammaskiven ja värjäytymien poistoon. Saat heiltä lisäksi yksilölliset ohjeet hampaiden puhdistusta varten.

Varaa aika suuhygienistille

Suun sairaudet eivät jää vain suuhun, vaan ovat yhteydessä koko elimistöön: huono suun terveys voi olla esimerkiksi sydän- ja aivoinfarktin sekä monen muun vakavan sairauden riskitekijä. Myös monet perussairaudet pysyvät hoitotasapainossa paremmin, kun suussa ei ole tulehdusta.

Hampaiden pinnalle kertyvä plakki kovettuu hiljalleen hammaskiveksi, jonka karheaan pintaan bakteerit pääsevät kiinnittymään. Plakin bakteerit aiheuttavat hampaiden reikiintymistä. Hiljalleen bakteeriplakki työntyy myös ikenen alle ja saa aikaan tulehdusta.

Käytännössä hyvä hampaiden puhdistus tarkoittaa hampaiden harjaamista kahdesti päivässä ja hammasvälien puhdistamista päivittäin.

Lue lisää:
Terve suu auttaa jaksamaan

Miten hampaat puhdistetaan?

  • Sähköhammasharja
    Paras väline hampaiden puhdistukseen on sähköhammasharja, jossa on pehmeä harjaspää. Sähköhammasharja puhdistaa hampaat tehokkaasti, ja lisäksi useimmissa sähköharjoissa on paineentunnistin, jolloin liian kovaa harjaamista on helppo välttää. Sähköhammasharjalla hampaat puhdistetaan käymällä hampaiden pinnat yksitellen läpi. Sähköharjaa liikutetaan siirtämällä harja hampaan päältä toiselle, ei siis nytkyttäen, kuten käsiharjaa.
  • Tavallinen hammasharja
    Tavallisella hammasharjalla hampaat pestään edestakaisella liikkeellä jokaiselta pinnalta välttäen liiallista painamista. Liian kovaa harjaaminen on haitallista ikenille ja voi aiheuttaa ikenien vetäytymistä. Helpointa hampaiden puhdistus on tehdä siten, että laatii itselleen sopivan järjestyksen, jonka toistaa joka kerta. Näin kaikki pinnat tulee varmasti pestyä.
  • Hammastahna
    Fluori tutkitusti vähentää hampaiden reikiintymistä, ja hampaiden pesuun kannattaakin valita 0,11–0,15-prosenttinen fluorihammastahna. Harjauksen jälkeen suuta ei tulisi huuhdella, jotta fluori jää vaikuttamaan hampaisiin.

Hammasvälien puhdistaminen

Hammasvälit tulee puhdistaa päivittäin käyttämällä hammaslankaa ja silikonitikkua. Hammaslanka liu’utetaan hampaiden välistä, jolloin lanka puhdistaa hampaiden välisen kontaktipinnan. Silikonitikulla käydään läpi hampaiden väliset ikenien tyvet siten, että tikku käy kevyesti myös ikenen alla.

Jos hammasvälien ja ikenien puhdistamiselle on vaikea löytää aikaa iltarutiineista, sen voi tehdä koska tahansa päivän aikana. Tärkeintä on, että hampaat ja hammasvälit tulee puhdistettua päivittäin.

Apua hampaiden puhdistamiseen suuhygienistiltä

Suuhygienistimme ovat hampaiden puhdistuksen asiantuntijoita, joiden erikoisalaa ovat erityisesti hammaskiven ja värjäytymien poisto. Suuhygienistiltä saat myös yksilölliset ohjeet, joilla juuri sinun hampaasi saa parhaiten puhdistettua. Varaa aika suuhygienistille Mehiläisen ajanvarauspalvelusta  tai soittamalla numeroon 010 273 8000. (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min)

Varaa aika suuhygienistille

Asiantuntijana artikkelissa suuhygienisti Jenni Tahkoniemi.

Hinnasto

PalveluHintaOmavastuuLisätietoa
Hammastarkastus72 €
56,50 €

Hinta ei sisällä poliklinikkamaksua (24,90€)

Varaa aika hammastarkastukseen

Hampaiden ja kokoleuan röntgenkuva103 €
94 €
83 € (kelakorvauksen jälkeen, lääkärin lähetteellä 74 €)

Panoraamatomografia

Hammaskiven poisto96-170 €
91-152 €

Suuhygienistikäynti 30-45 min

Varaa aika hammaskiven poistoon

Hampaan paikkaus91-248 €
81-225 €

Yhdestä kolmeen pintaa

Hampaan keraaminen paikkaus244-675 €
227-601 €

Yhdestä kolmeen pintaa

Hampaan keraaminen kruunu538-698 €
538-698 €

Laboratoriokulut eivät sisälly hinta-arvioon.

Puudutus35-36 €
32-33 €
Lohkeama91-248 €
81-225 €
Hampaan poisto103-694 €
93-632 €
Valkaisukonsultaatio0 €
0 €
Hampaiden valkaisu86-399 €
86-399 €

Hinta-arvio maksuttomassa valkaisukonsultaatiossa

Varaa aika maksuttomaan valkaisukonsultaatioon