Hampaiden hoito

Hampaiden hoito on tärkeää suun hyvinvoinnille sekä yleisterveydelle. Voit varata ajan hammastarkastukseen, josta saat hammaslääkärin arvion suun ja hampaiden terveydentilasta sekä suosituksen jatkotoimenpiteistä.

Varaa aika hammastarkastukseen

Ikenissä ja hampaissa olevat tulehdukset voivat lisätä riskiä esimerkiksi sydän- ja aivoinfarktiin sekä huonontaa kroonisten sairauksien hoitotasapainoa.

Säännöllinen hampaiden harjaus kaksi kertaa päivässä kannattaa ottaa rutiiniksi. Harjaamalla puhdistetaan hampaiden pinnat plakista eli bakteerimassasta, joka voi aiheuttaa ongelmia suun terveydelle.

Hammasvälit tulisi suosituksen mukaan puhdistaa myös ainakin kerran päivässä esimerkiksi hammaslangalla, hammasväliharjalla tai silikonitikuilla.

Hammasvälien puhdistaminen on tärkeää, sillä hammasharja ei puhdista hampaiden välejä. Sähköhammasharja tekee tämän hieman tavallista harjaa paremmin.

Mitä tapahtuu, jos hampaita ei hoida?

Hampaiden hoitamattomuus voi aiheuttaa reikiintymistä, ientulehdusta ja hampaiden kiinnityskudossairautta eli parodontiittia. Parodontiitti syntyy, kun bakteeriplakki etenee ikenen alle ja tuhoaa hammasta luuhun kiinnittäviä sidekudossäikeitä. Tulehduksen jatkuessa hammas voi alkaa heilua ja irrota. Parodontiitti lisää myös sydän- ja aivoinfarktin riskiä.

Hampaiden hoito ja ruokailutottumukset

Hampaat kestävät vain noin viisi happohyökkäystä päivässä. Säännöllinen ateriarytmi ja napostelun välttäminen siis kannattavat. Happohyökkäyksessä kariesbakteerit käyttävät hyväkseen ruuan tai juoman sokereja ja muodostavat happoja, jotka tekevät hampaaseen reikiä.

Makeat ja happamat juomat on hyvä nauttia ruoan yhteydessä ja suosia janojuomana vettä. Ksylitolituotteita kannattaa käyttää aterioiden jälkeen.

Käy säännöllisesti hammastarkastuksessa

Hammastarkastuksessa on tärkeää käydä säännöllisesti. Kun mahdolliset ongelmat huomataan ajoissa, on hoito helpompaa ja myös edullisempaa. Pitkittyessään hoito usein mutkistuu.

Varaa aika hammastarkastukseen

Suun tulehdukset ja reiät voivat olla suussa hyvinkin pitkään ilman oireita tai niin, että ne näkyvät ainoastaan röntgenkuvissa. Oma hammaslääkäri, jolla käy säännöllisesti, osaa parhaiten määrittää henkilökohtaisen tarkastusvälin sekä tarvittavat tutkimukset ja hoitotoimenpiteet.

Varaa aika hammastarkastukseen Mehiläisen ajanvarauspalvelusta tai soittamalla asiakaspalveluun 010 273 8000 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min).

Tutustu myös hampaiden ja suun terveyden Digiklinikkaan, joka palvelee vuoden jokaisena päivänä.

Artikkelissa asiantuntijana vastaava hammaslääkäri Johanna Kukila.