Vuoden 2022 kehittäjäpsykiatri on valittu

Mehiläisen järjestämässä Vuoden 2022 kehittäjäpsykiatri -kilpailussa etsittiin Suomessa psykiatrian toimialalla toimivaa lääkäriä, joka on edistänyt toiminnallaan potilaiden laadukasta ja vaikuttavaa hoitoa osoittaen aloitteellisuutta ja uudistuskykyä toiminnan kehittämiseen. Mehiläisessä halutaan kannustaa kaikkia psykiatreja mielenterveyspalveluiden ennakkoluulottomaan kehittämistyöhön.

Vuoden kehittäjäpsykiatri 2022 -tittelin on voittanut lääketieteen ja filosofian tohtori, valtiotieteiden maisteri, terveydenhuollon ja psykiatrian erikoislääkäri, sosiaalipsykiatrian ja terveydenhuollon dosentti, psykoterapeutti ja eMBA Samuli Saarni. Kilpailuun ilmoitettiin psykiatrian, nuorisopsykiatrian ja lastenpsykiatrian erikoislääkäreitä sekä erikoistumisvaiheessa olevia lääkäreitä. Vaikka ilmoituksia tuli valintaraadin mukaan jälleen mukavasti, oli Saarnin valinta helppo. Perusteena oli, että merkittävän tähänastisen uran suomalaisessa terveydenhuollosta tehnyt Saarni on toiminut myös Terapiat etulinjaan -hankeen hankejohtajana.

- Olen hyvin kiitollinen ja otettu tästä tunnustuksesta. On kuitenkin selvää, että tämä tunnustus kuuluu koko Terapiat etulinjaan -tiimille. Mielenterveyspalveluiden korjaaminen on niin valtava työ, ettei siinä yksin saa paljoa aikaan, Saarni kommentoi valintaansa.

Valintaraadin mielestä hanke on Suomen lähivuosien mittavin psykiatrian toimialaa koskeva toiminnallinen kehittämishanke. Terapiat etulinjaan -palveluita ollaan ottamassa käyttöön koko maassa.

- Hanke on erinomainen esimerkki pyrkimyksestä löytää uusia teknologiaa hyödyntäviä tapoja tuottaa palveluita riittävästi ja laadukkaasti tilanteessa, jossa kysyntä kasvaa ja käytettävissä olevia resursseja ei ole mahdollista lisätä samassa suhteessa. Saarnin lisäksi haluamme antaa tunnustusta kaikille hankkeessa toimineille henkilöille, toteaa valintaraadin puheenjohtaja, Mehiläisen lääketieteellinen johtaja Kaisla Lahdensuo.

- Keskeinen tavoitteemme on ollut rakentaa toimintamalli ja palvelukokonaisuus, jonka avulla saamme aidosti vahvistettua nopeasti perustasolta alkavia mielenterveyspalveluita. Ilman perustason vahvistamista ja kattavia digitaalisia työkaluja ei palveluiden tarpeeseen voi mitenkään vastata. Palveluprosessia pitää kehittää kokonaisuutena ja kansallinen yhteistyö on välttämätöntä. Kehittämisen on oltava ketterämpää ja nopeampaa, kuin mihin julkisella sektorilla on perinteisesti päästy. Näitä periaatteita noudattaen on tulokset saatu aikaan, Saarni sanoo.

Vuoden 2022 kilpailu oli tasokas

Vuoden 2022 Kehittäjäpsykiatri -kilpailu käynnistettiin syksyn Psykiatripäivillä marraskuussa 2022 ja se toteutettiin nyt toista kertaa. Ilmoituksia kerättiin marras-joulukuussa ja valintaraati valitsi tasokkaasta joukosta finaaliin kolmen kärjen. Finaalikolmikkoon yltäneet Päijät-Hämeen hyvinvointialueen psykiatrian tulosaluejohtaja, psykiatri Heli Peltola sekä ylilääkäri ja lastenpsykiatri Saskia Öhman Folkhälsanilta saavat ansiokkaasta kehittämistyöstään erikseen kunniamaininnat.

- Kaikki kolme finalistia ovat tehneet mittavan uran ja pitkäjänteistä kehittämistyötä suomalaisen psykiatrian hyväksi. Kehittämistyö on mennyt eteenpäin vuosien varrella ja sitä tullaan tarvitsemaan myös jatkossa ottaen huomioon mielenterveyspalveluiden tulevaisuuden haasteet. Lämpimät onnittelut finalisteille, sanoo Mehiläisen erikoissairaanhoidon henkilöstöpalveluiden liiketoiminnan johtaja Josef Fakeh.

- Vuoden 2023 alussa aloittaneet hyvinvointialueet muodostavat uudenlaisia alustoja tuottaa laadukkaita ja vaikuttavia mielenterveyspalveluita. Nyt olisi tärkeää huolehtia, että alueilla on tarvittavat valmiudet ottaa uudistamishaaste vastaan, Lahdensuo päättää.

Vuoden 2022 Kehittäjäpsykiatri -tunnustuksen lisäksi voittaja Samuli Saarni saa 3 000 euron rahapalkinnon. Saarnin kilpailuun ilmiantanut psykiatri Timo Liukkonen palkitaan 200 euron lahjakortilla. Liukkonen toimii Mehiläisen Savonlinnan avopsykiatrian ulkoistuskohteessa vastuulääkärinä.

Terapiat etulinjaan -hanke pähkinän kuoressa

Terapiat etulinjaan -toimintamallin tavoitteena on parantaa perustason mielenterveyspalveluiden saatavuutta ja prosesseja yhteistyössä tulevien hyvinvointialueiden ja yliopistosairaaloiden kanssa. Toimintamalli on osa kansallista mielenterveysstrategiaa ja sote-uudistuksen tukea, ja se mahdollistaa terapiatakuun toteuttamisen hyvinvointialueilla.

Terapiat etulinjaan-toimintamallin konkreettiset hyödyt:

  • Terapiat etulinjaan -toimintamalli nopeuttaa hoitoon pääsyä perusterveydenhuollossa
  • Terapiat etulinjaan -toimintamalli selkiyttää prosesseja ja antaa ammattilaisten arkeen toimivia työtä helpottavia työkaluja
  • Terapiat etulinjaan -koulutusjärjestelmä mahdollistaa laajamittaisen terapiaosaamisen lisäämisen koko Suomessa
  • Terapiat etulinjaan -toimintamalli on kustannusvaikuttava, tutkittuun tietoon perustuva tapa kehittää perustason mielenterveyspalveluita

Uutinen julkaistu 24.1.2023