Uusi maksuton palvelu alkoholiongelmien ehkäisyyn - Mehiläinen mukana kumppanina

A-klinikka Oy:n, Mehiläisen ja Elon yhteistyössä luoma Neuvoa-antavat.fi tuo uusia näkökulmia alkoholinkäyttöään pohtiville. Palvelu pyrkii auttamaan myös liikakäyttäjien lähipiiriä, jotka ovat usein vaikeassa tilanteessa. Videot löytyvät myös OmaMehiläisen viedokirjastosta.

Suomessa on 560 000 alkoholin riskikäyttäjää. Moni heistä on yrittänyt vähentää juomistaan siinä kuitenkaan onnistumatta.

Alkoholinkäytön vähentäminen on usein vaikeaa, sillä tavat ja tottumukset ovat tiukassa. Apua muutokseen haetaan usein liian myöhään. Lähipiirin ja kollegoiden voi olla vaikea tukea haasteita kokevaa – miten oman huoli kannattaa ylipäätään ottaa puheeksi?

Uuden Neuvoa-antavat.fi-palvelun yli 40 maksutonta video-oppituntia tuovat ymmärrystä, vertaistarinoita ja työkaluja kaikille, jotka pohtivat, onko juominen turhan isossa roolissa omassa, läheisen, kaverin tai kollegan elämässä.

Kokonaisuudessa on mukana yli 20 asiantuntijaa ja kokemusasiantuntijaa, joista monet ovat suomalaisille tuttuja kasvoja.

Esimerkiksi Mira Luoti kertoo kokemuksistaan ja opeistaan parisuhteesta, jossa puolisolla on alkoholiriippuvuus. Petteri Summanen puolestaan muistelee liiallista tissuttelua sekä vuoden tipatontaan, ja kuvaa viihdyttävästi muuttunutta suhdettaan alkoholiin.

Lukuisat eturivin asiantuntijat luovat ymmärryksen muun muassa alkoholin vaikutuksista aivoissa, juomisen psykologiasta, riippuvuuden kehittymisestä ja parhaista tavoista muuttaa juomistottumuksia.

- Haluamme tarjota helpon tavan ottaa selvää aiheista, jotka koskettavat hyvin monen suomalaisen arkea. Videoita voi katsoa rauhassa vaikka kotisohvalla, kertoo A-klinikka Oy:n viestintäjohtaja Jenni Blomberg.

- Uskomme, että palvelusta on apua ja se auttaa tarkastelemaan omaa alkoholinkäyttöä, joka voi olla muuttunut esim. etätöiden lisääntyessä. Pyrimme tukemaan myös liikakäyttäjien läheisiä, jotka elävät usein hyvin kuormittavassa tilanteessa, Mehiläisen Työelämäpalveluiden kehittämisylilääkäri Ulla Brusila-Relas summaa.

- Tiedämme, että alkoholin liikakäyttö muodostaa merkittävän uhan työkyvylle ja lisää poissaoloja. Palvelun avulla pyrimme antamaan vinkkejä työyhteisöille alkoholin haittojen torjuntaan, lisää työeläkeyhtiö Elon työkykyjohtamisen palveluiden johtaja Anu Suutela-Vuorinen.

Maksuton palvelu löytyy osoitteesta Neuvoa-antavat.fi.  Palvelu ei vaadi rekisteröitymistä. Videot löytyvät myös OmaMehiläisen viedokirjastosta. Palvelu ja sisällöt ovat Lifeclassin, A-klinikka Oy:n, Mehiläisen ja Elon yhdessä luomia.


Uutinen julkaistu 4.2.2021