Uusi entistä miellyttävämpi allergiatesti ensimmäiseksi käyttöön Mehiläisessä

Uusi allergiapikatesti määrittää vasta-ainetasot verinäytteestä ja on hyvä vaihtoehto ihopistokokeelle (prick-testi). Mahdollisuus testata allergeenispesifisiä IgE-vasta-aineita sormenpäästä tai laskimosta otettavasta verinäytteestä odotetaan ilahduttavan erityisesti pieniä allergiapotilaita aikuisten lisäksi.

Allergiaoireiden syiden selvittäminen on tärkeää ja allergiatesteihin kannattaa hakeutua, mikäli epäilee allergiaa. Perinteisen ihopistokokeen eli prick-testin lisäksi allergiaa voidaan uuden testin myötä selvittää nopeasti verinäytteen avulla, joka on ihopistokoetta miellyttävämpi tapa. Antihistamiinien ja voiteiden käyttö tai ihottuma ei vaaranna verinäytteestä otettavan testin luotettavuutta.

- Nyt käyttöön saatu verinäytteestä tehtävä allergiatestaus on hieno edistysaskel allergikkojen kannalta. Ihopistokokeet aiheuttavat monesti kutinaa ja herkimmät kokevat ne jopa kivuliaiksi, sillä ihon pinta täytyy rikkoa niin monta kertaa kuin epäiltyjä allergeeneja on testattavana. Verikokeesta voidaan yhdellä pistolla määrittää jopa kymmeniä allergeenejä yhtä luotettavasti ja tulos saadaan nopeasti, kertoo Senja Kannisto, lastentautien ja lasten allergologian erikoislääkäri Mehiläisestä.

Allergiaepäilystä ja allergiatestauksesta tulee aina keskustella lääkärin kanssa. Allergiatestiin pääsee lääkärin lähetteellä. Uusi allergiapikatesti on käytössä kaikissa Mehiläisen yksiköissä. Vastaukset saadaan tunnin sisällä Töölön, Myyrmäen, Turun, Kuopion sekä Lahden Mehiläisissä ja muista toimipisteistä tilattuna testi valmistuu saman tai seuraavan arkipäivän kuluessa.

Lisätietoja:
Senja Kannisto, lastentautien ja lasten allergologian erikoislääkäri, Mehiläinen Kuopio, p. 010 414 0112 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min) (vaihde)
Kristina Hotakainen, laboratoriosektorin johtaja, Mehiläinen Oy, p. 050 490 4181

Mehiläinen-konserni on tunnettu ja arvostettu yksityinen sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottaja Suomessa. Mehiläinen ja siihen vuonna 2015 yhdistynyt Mediverkko tarjoavat laaja-alaisimmat palvelut yksityis-, yritys- ja kunta-asiakkaille. Mehiläisessä ja Mediverkossa palveluita tuottaa yhteensä noin 9 000 työntekijää ja ammatinharjoittajaa.www.mehilainen.fi


Uutinen julkaistu 19.8.2015