Uusi alkioiden tutkimusmenetelmä parantaa alkion valintaa hedelmöityshoitojen aikana

Felicitas Mehiläisessä on otettu käyttöön uusi alkioiden tutkimusmenetelmä, jossa analysoidaan alkioiden viljelynesteeseen erittämää DNA:ta. Tutkimuksesta saadaan lisätietoa alkion elinkyvystä, jolloin parhaat alkiot päästään valitsemaan käyttöön ja siten parantamaan hoidon tehokkuutta perinteisiin menetelmiin verrattuna. Menetelmä on hellävarainen koska tutkimus tehdään alkion viljelyliuoksesta alkiosta otettavan solunäytteen sijaan.

Tuloksettomien lapsettomuushoitojen taustalla ovat suuressa osassa tapauksista alkioissa yleisesti esiintyvät kromosomaaliset poikkeamat. Raskaus on mahdollista saavuttaa nopeammin, kun alkionsiirtoon päästään valitsemaan tutkitut, elinkykyisimmät alkiot.

- Monesti hoitoon tultaessa hedelmällistä aikaa on rajallisesti jäljellä ja aikaa kuluu myös hedelmöityshoitojen aikana. Koeputkihedelmöityshoidossa on tärkeää päästä valitsemaan parhaat alkiot käyttöön heti alussa, jotta toivottuun lopputulokseen päästäisiin mahdollisimman pian, toteaa Felicitas Mehiläisen yksikönjohtaja Miia Savander.

Uusi tutkimusmenetelmä on turvallinen, eikä sen käyttöön tarvita vaativaa laitteistoa.

- Tämä madaltaa kynnystä uuden menetelmän käytölle aikaisempiin menetelmiin verrattuna. Pystymme tarjoamaan alkiodiagnostiikkaa asiakkaidemme avuksi nyt entistä laajemmin. Tutkimus otettiin käyttöön Turun klinikallamme ja se tulee käyttöön myöhemmin myös muissa toimipisteissämme, Savander jatkaa.

Alkioita kasvatetaan laboratoriossa viljelynesteessä, mihin ne erittävät DNA:taan. Keräämällä viljelynestettä talteen ja analysoimalla sen sisältämä DNA, saadaan tietoa alkion kromosomeista.

- Menetelmä on herkkä ja vaatii korkealaatuisia laboratorio-olosuhteita sekä embryologeilta erityisosaamista. On ollut hienoa saada hyviä tuloksia tästä Felicitaksen solulaboratoriossa. Tutkimus antaa meille arvokasta lisätietoa alkion laadusta, sanoo Felicitas Mehiläisen vastaava IVF-biologi Anni Haltia.

Lisätietoja: Felicitas Mehiläinen Turku


Uutinen julkaistu 19.5.2022