Suomen ensimmäinen hedelmällisyysneuvola avautunut Mehiläinen Felicitaksessa

Mehiläinen Felicitaksessa on avattu Suomen ensimmäinen hedelmällisyysneuvola. Hedelmällisyyden arvioinnista hyötyisivät ainakin ne, jotka lykkäävät lasten hankkimista hyvin pitkälle. Vakiintuneen ohjeen mukaan tutkimuksiin kannattaa hakeutua vasta, jos raskaus ei ala vuoden kuluessa. Tämä voi olla kohtalokas vuosi, jos hedelmällisyyden lähtökohdat ovat jo merkittävästi heikentyneet.

Hedelmällisyysneuvolan tarve on noussut esiin Mehiläinen Felicitaksen asiantuntijatyön kautta, kun on ilmennyt, että moni pari voi tulla raskaaksi ilman lapsettomuushoitoja, jos piilevät sairaudet tai elämäntapojen ongelmat saadaan kuntoon. Näitä voivat olla muun muassa yli- tai alipaino tai vaikkapa piilevä keliakia. Vakiintunut ohje yrittää lasta vuosi ja vasta sen jälkeen hakeutua tutkimuksiin, on monen kohdalla ollut kohtalokas jos hedelmällisyyden lähtökohdat ovat jo merkittävästi heikentyneet.

‒ Jos lasten hankkimista halutaan lykätä pitkälle, olisi parin viisasta kartoittaa hedelmällisyystilanne heti, kun raskautta ryhdytään suunnittelemaan. Näin ei menetetä yhtään tärkeää vuotta, sillä naisen hedelmällisyys laskee merkittävästi jo 35 ikävuoden jälkeen, toteaa Tarja Olkinuora, LT lapsettomuuslääkäri Mehiläinen Felicitaksesta Helsingistä.

Hedelmällisyysneuvolassa arvioidaan lisääntymisterveyttä kokonaisvaltaisesti. Lääketieteellisen avun lisäksi tukena ovat tarvittaessa esimerkiksi ravitsemusterapeutti, seksuaaliterapeutti sekä psykologista asiantuntemusta. Gynekologian ja urologi-andrologian lisäksi voi sisätautien erityistuntemus olla tarpeen. Tavoitteena on luoda parhaat saavutettavissa olevat olosuhteet raskaudelle. Jos se ei riitä, voidaan raskautta tukea oikein ajoitetuilla yksilöllisillä hoidoilla.

‒ Huolellinen diagnoosi ja sen mukaiset korjaavat toimet ovat tuoneet monille pareille ratkaisun ilman raskaita lapsettomuushoitoja. Esimerkiksi kova urheileminen ja tiukka dieetti voivat olla lapsettomuuden taustalla, vaikka nainen muutoin on erittäin hyväkuntoinen ja terve. Ongelma voi korjautua jo muutaman kilon painonousulla, kertoo Tarja Olkinuora.

Mehiläinen Felicitaksen hedelmällisyysneuvola on matalan kynnyksen paikka, jonne kuka tahansa voi tulla kartoittamaan omaa tilannettaan ja toiveitaan.

Neuvola palvelee sekä pareja että yksin perheasioitaan pohtivaa. Neuvolasta saa apua myös sellainen pari, jolle lastenhankinta on ristiriitaisia tunteita synnyttävä kysymys. Keskenmenon kokeneille tarjotaan mahdollisuus jälkitarkastukseen tarvittavine lisäselvityksineen. Henkisen tuen ammattilaiset ovat käytettävissä traumaattisten kokemusten käsittelemiseen.

‒ Lasten hankintaa kannattaa pohtia ajoissa ja kartoittaa oma tilanne, vaikka raskautta haluaisikin lykätä eteenpäin. On tärkeää olla selvillä omasta tilanteestaan, jotta voi toimia oikea-aikaisesti ja perustellusti, toteaa Tarja Olkinuora.

Mehiläinen Felicitas on 25 vuoden ajan ollut Suomen johtavia lapsettomuusklinikoita. Sen toiminnan aikana on hoitoavusteisesti syntynyt useita tuhansia lapsia. Klinikan käytössä on syvällinen alan asiantuntemus, uusin teknologia ja uusimmat hoitomenetelmät.

Lisätietoja:

Tarja Olkinuora

LT, lapsettomuuslääkäri, naistentautien erikoislääkäri

Mehiläinen Felicitas

Mannerheimintie 20 A

00100 Helsinki

P. 010 414 6650 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min)

Mehiläinen Felicitas

Kauppakatu 40 C

53100 Lappeenranta

P. 010 414 6800 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min)

Mehiläinen-konserni on tunnetuin ja arvostetuin yksityinen sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluiden tuottaja Suomessa. Mehiläinen ja siihen vuonna 2015 yhdistynyt Mediverkko tarjoavat laaja-alaisimmat palvelut yksityis-, yritys- ja kunta-asiakkaille. Mehiläisessä ja Mediverkossa palveluita tuottaa yhteensä noin 9 000 työntekijää ja ammatinharjoittajaa.


Uutinen julkaistu 5.2.2015