Silmänpohjan ikärappeuma yleistyy – kuulutko riskiryhmään?

Aaltoilevatko suorat viivat silmissäsi? Näetkö epätarkasti? Puuttuuko tekstistä kirjaimia? Nämä ovat tyypillisiä silmänpohjan ikärappeuman oireita. Silmänpohjan ikärappeuma on yleisin ikääntyneiden näköä vakavasti heikentävä sairaus länsimaissa. Sen oireisiin kannattaa reagoida nopeasti.

Silmänpohjan ikärappeuma on hyvin yleinen näköä vakavasti heikentävä sairaus Suomessa ja yleisin yli 65-vuotiaiden näkövammaisuuden aiheuttaja teollistuneissa maissa. Kaikista näkövammarekisteriin ilmoitetuista näkövammoista 41 % aiheutuu silmänpohjan ikärappeumasta. Yli 65-vuotiailla silmänpohjan ikärappeuman osuus näkövammoista on 59 %. Ikärappeuma yleistyy, sillä suomalaiset ikääntyvät. Monella on rappeumamuutoksia myös tietämättään.

– Ikääntynyt potilas saattaa huomata näön heikentymisen vasta, kun näkö heikkenee molemmista silmistä. Yhdessä silmässä voi olla pitkälle edennyt ikärappeuma, mutta ihminen on tottunut näkemään hyvin toisella silmällä ja havahtuu näön heikkenemiseen vasta, kun rappeumamuutoksia tulee toiseenkin silmään, kertoo silmätautien erikoislääkäri Petri Usmi Mehiläisestä.

Ikärappeuman oireisiin on tärkeää reagoida nopeasti, jotta mahdollisen kostean ikärappeuman hoito voidaan aloittaa mahdollisimman aikaisin. Noin kymmenellä prosentilla rappeumapotilaista esiintyvä kostea ikärappeuma voi viedä keskeisen alueen näön hoitamattomana viikoissa tai kuukausissa. Kosteaa ikärappeumaa hoidetaan lasiaisinjektioilla.

Ikä, tupakointi, perintötekijät ja elintavat riskitekijöitä

Suurin silmänpohjan ikärappeuman riskitekijä on yli 60-vuoden ikä. Muita riskitekijöitä ovat tupakointi, perintötekijät, ylipaino sekä korkea verenpaine ja vähäinen kasvisten syöminen.

– Silmät kannattaa tutkituttaa yleisesti silmien terveyden takia ensimmäisen kerran nelikymppisenä ja sen jälkeen kolmen vuoden välein, jos niissä ei ole muutoksia.

Tupakoitsijoille Petri Usmi suosittelee ensisijaisesti tupakoinnin lopettamista.

Monet verkkokalvosairaudet näkyvät OCT-kuvauksessa

Mahdolliset rappeumamuutokset havaitaan silmälääkärin tutkimuksessa. Diagnostiikkaa voidaan tarkentaa valokerroskuvauksella (OCT), joka on nopea ja kivuton tutkimus. Se kestää 10 minuuttia. Sama tutkimus voi paljastaa myös muita tarkan näön alueen sairauksia.

– Ikärappeuman oireet on tärkeää tunnistaa ajoissa, mennä ajoissa lääkäriin ja saada diagnoosi sekä aloittaa hoito, Petri Usmi painottaa.

Näin tunnistat silmänpohjan ikärappeuman oireet

  • Näkökentän keskelle ilmaantuu sumea tai tumma piste.
  • Suorat viivat aaltoilevat tai näyttävät katkenneilta.
  • Tekstistä puuttuu kirjaimia tai maisemassa on tyhjä kohta.
  • Värien erottaminen toisistaan voi vaikeutua.
  • Lähi- ja kaukonäkö heikkenevät.

Uutinen julkaistu 30.6.2016