Sikainfluenssavirus on nimeltään influenssa A(H1N1) -virus

Päivitetty 7.5.2009

Mistä on kyse?

Tiedotusvälineissä on kerrottu maailmalla levinneestä uudesta influenssaviruksesta A(H1N1). Alkujaan Meksikossa todettu uusi influenssavirus sisältää sian, linnun ja ihmisen influenssavirusgeenejä. Tällaista yhdistelmää ei ole todettu koskaan aikaisemmin missään päin maailmaa. Viruksella on kyky tarttua ihmisestä toiseen. Lähinnä Meksikossa on todettu lukuisia vakavia tautitapauksia. Tällä hetkellä (7.5.2009) varmennettuja tautitapauksia on 22 maassa, Suomea lähinnä Ruotsissa. Suomessa ei toistaiseksi ole varmennettuja tautitapauksia.

Maailman terveysjärjestö (WHO) on nostanut pandemiauhkan tasoa ohjatakseen uuden influenssaviruksen aiheuttaman epidemian torjuntaa. Matkailijoille ja terveydenhuollolle annetuilla ohjeilla torjutaan tartuntojen leviämistä ja nopeutetaan sairaiden tunnistamista. WHO:n mukaan on mahdollista, että maailmanlaajuinen pandemia on vielä torjuttavissa, sillä tauti on edelleen rajoittunut suppeille alueille. Pandemiauhkatason nosto tarkoittaa käytännössä sitä, että terveydenhuolto valmistautuu tunnistamaan uuden influenssaviruksen aiheuttamat sairastapaukset nopeasti ja varautuu hoitamaan potilaat turvallisesti.

Tartuntatapa ja uuden influenssaviruksen aiheuttaman taudin oireet ihmisillä

Kyseessä on pisaratartuntana leviävä viruksen aiheuttama hengitystieinfektio, jonka oireet ovat samanlaiset kuin muissakin hengitystieinfektioissa. Tyypillisiä oireita ovat kuume (yli 38°C) ja yskä, nuha tai kurkkukipu. Influenssan muita tyypillisiä oireita ovat jäsensärky, päänsärky, vilunväristykset ja väsymys.

Tämän hetkisessä tilanteessa on hyvin epätodennäköistä, että Suomessa saadut hengitystieinfektiot olisivat uuden influenssaviruksen A(H1N1) aiheuttamia. Sen sijaan, mikäli henkilö on altistunut virukselle alueella, jossa influenssavirus A(H1N1) on aiheuttanut epidemian, ja hän sairastuu 7 päivän kuluessa yllä mainittuihin oireisiin, voi hänellä epäillä olevan uuden influenssaviruksen A(H1N1) aiheuttamaa tautia.

Altistuminen tarkoittaa: 7 vrk:n sisällä ennen oireiden alkua vähintään yksi seuraavista:
1) Oleskelu alueella tai maassa, jossa on varmistettu influenssa A(H1N1) -epidemia: Meksiko ja Yhdysvallat. Tarkista ajantasainen lista WHO:n (http://www.who.org/ ) verkkosivuilta.
2) Lähikontakti oireiseen kohdassa 1 mainittuun tapaukseen.
3) Lähikontakti oireiseen varmistettuun influenssa A(H1N1) -infektiota sairastavaan henkilöön.
Lähikontakteja ovat esim. samassa taloudessa asuvat, terveydenhuollon laitoksessa saman huoneen potilaat, samoissa tiloissa yli 4 tuntia oleskelleet henkilöt ja potilaan hengitystie-eritteillä tahraantuneita esineitä käsitelleet henkilöt

Näillä alueilla matkustaneen oireettoman henkilön ei tarvitse olla huolissaan eikä hakeutua tarkastukseen.

Henkilöitä, jotka aikovat matkustaa näille alueille, kehotetaan tutustumaan WHO:n (http://www.who.org/ ), ulkoministeriön (http://www.formin.fi/ ) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (http://www.thl.fi/ ) verkkosivuihin.

Miten toimia, jos epäilee tartuntaa

Mikäli syntyy epäily uuden influenssaviruksen A(H1N1) aiheuttamasta tartunnasta, on välittömästi otettava yhteyttä puhelimitse omaan työterveyshuoltoon tai lähimpään päivystävään lääkäriin (terveyskeskus). Lääkäri haastattelee potilaan ja selvittää tarkat matkustus- ja oiretiedot sekä ohjaa potilaan tarvittaessa tutkimuksiin ja hoitoon oikeaan hoitopaikkaan neuvoteltuaan infektiolääkärin kanssa. Missään tapauksessa epäiltäessä influenssaviruksen A(H1N1) aiheuttamaa tartuntaa ei pidä lähteä suoraan vastaanotolle, ennen kuin on keskustellut asiasta puhelimitse. Influenssatartunta varmistetaan epidemian alkuvaiheessa aina laboratoriotutkimuksella. Lääkitys tehoaa, mikäli hoito aloitetaan kahden vuorokauden kuluessa oireiden alkamisesta.

Mikäli mahdollisuus influenssaviruksen A(H1N1) aiheuttamasta tartunnasta on olemassa, sairastuneen tulee välttää kontaktia muihin ihmisiin. Yhteistyössä infektiotauteihin erikoistuneiden lääkäreiden kanssa päätetään influenssalääkehoidosta ja siitä, tarvitsevatko lähikontaktit lääkitystä. Mitään ennakoivaa lääkitystä uuden influenssa A(H1N1) -viruksen aiheuttamaan tautiin ei suositella. Pahimmassa tapauksessa ne voivat viivästyttää tehokkaan lääkityksen aloittamista, mikäli oireiden takana on jokin muu hoidettavissa oleva sairaus.

Sosiaali- ja terveysministeriö on kehottanut lääkäreitä välttämään Tamiflu- ja Relenza-lääkkeiden määräämistä tilanteissa, joissa kyse on todennäköisesti varastointi tulevaan käyttöön. Myös apteekit seuraavat reseptien asianmukaisuutta.

Miten välttää tartunta?

Tällä hetkellä viranomaiset eivät suosittele Meksikoon matkustamista, ellei se ole välttämätöntä. Ajankohtaista tietoa matkustusrajoituksista löytyy ulkoministeriön kotisivuilta (http://www.formin.fi/ ). Sekä kotona että matkalla kannattaa aina noudattaa hyvää käsihygieniaa. Käsiä kannattaa pestä ahkeraan vessakäyntien lisäksi aina ennen ruokailua ja välipaloja, ulkoa sisälle tultaessa ja aivastamisen tai yskimisen jälkeen. Lisäksi aivastaessa suojaa suusi ja nenäsi nenäliinalla, jotta pisarat eivät pääse leviämään ja niissä olevat virukset tartuttamaan muita. Käytä kertakäyttönenäliinoja, jotka heität välittömästi käytön jälkeen roskiin. Hakeutuessasi tutkimuksiin ja hoitoon terveydenhuollon laitokseen sinulle saatetaan laittaa paperinen suu-nenäsuojus suojamaan henkilökuntaa ja muita potilailta tartunnalta, jos yskit ja aivastelet.

Lisätietoa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (http://www.thl.fi/ ) sekä Sosiaali- ja terveysministeriö (http://www.stm.fi/ ) seuraavat tilannetta ja pitävät yllä ajantasaista ohjeistusta kansalaisille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Sosiaali- ja terveysministeriö on avannut yleisölle tarkoitetun neuvontapuhelimen (suomeksi numerosta 0800-02277 ja ruotsiksi 0800-02278).

Mehiläisessä seuraamme jatkuvasti viranomaisten ohjeita ja päivitämme tiedotteemme tilanteen mahdollisesti muuttuessa.


Uutinen julkaistu 2.5.2009