Siitepölyallergiasta ei tarvitse kärsiä

Allergiakausi on alkamassa ja siitepöly onkin alkanut jo herätellä ja kiusata sille allergisia ihmisiä. Kevätkesällä ongelmia aiheuttavat lehtipuut, kuten leppä ja koivu. Keskikesällä kiusana ovat heinäkasvit ja loppukesästä pujo. Jotkut henkilöt voivat myös herkistyä luonnon homeitiöille, jolloin nuhaoireita on etenkin alkusyksystä.

Siitepölyallergia vaivaa noin viidennestä suomalaisista. Siitepölyt aiheuttavat pääasiassa allergista nuhaa, mutta myös muunlaisia oireita, sillä allerginen tulehdusreaktio voi tulla silmän sidekalvolle, nenään, iholle tai keuhkoputkiin.

”Siitepölyallergiasta voivat kertoa silmäoireet, kuten kutina, kirvely, punoitus ja ihottuma. Nenäoireita voivat olla kutina, aivastelu, nuha, tukkoisuus ja nieluoireet. Siitepöly voi kiihdyttää myös astmaoireita, joita ovat yskä, limaisuus, hengenahdistus ja vinkuva hengitys. Iho-oireita ovat taas kutina ja ihottuma”, kertoo allergologi Ove Mickelsson Mehiläisestä.

Allergiaoireiden hoito on yksilöllistä

Allergiaoireiden hoito on yksilöllistä ja hyviä lääkkeitä ja hoitomenetelmiä on olemassa monia.

”Allergiareaktioiden hoitoon on olemassa monia sopivia lääkkeitä. Jos yksi lääke ei tehoa, eri lääkkeitä ja hoitomuotoja yhdistämällä saadaan hankalakin allergia aisoihin. Myös siedätyshoito on tehokas siitepölyallergian aiheuttamassa nuhassa ja silmäoireissa. Osa pääsee hoidon jälkeen lääkkeistä kokonaan eroon ja sen teho kestää vuosia, Ove Mickelsson kertoo.

Sisäilmaan voidaan vaikuttaa asentamalla allergiasuodattimia ikkunoiden tuuletusluukkuihin sekä ilmastointilaitteisiin. Siitepölyallergisen vuodevaatteita on hyvä kuivata sisällä, jotta niihin tarttuva siitepöly ei pääse ylläpitämään oireita siitepölykauden jälkeenkin.

Lisätietoja ja asiantuntijan haastattelupyynnöt:

Suvi Syrjäläinen, Mehiläisen Viestintä, p. 050 375 8129

Mehiläinen-konserni on tunnetuin ja arvostetuin yksityinen sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluiden tuottaja Suomessa. Mehiläisen valtakunnallinen palveluverkosto tarjoaa monipuoliset sosiaali- ja terveyspalvelut yksityis-, yritys- ja kunta-asiakkaille. Vuonna 1909 perustetussa Mehiläisessä työskentelee noin 6 200 ammattilaista. Mehiläinen-konsernin liikevaihto vuonna 2013 oli 268,5 miljoonaa euroa. Mehiläinen kuuluu pohjoismaiseen Ambea-konserniin, joka on yksi Euroopan suurimmista terveys- ja hoivapalveluiden tarjoajista. www.mehiläinen.fi


Uutinen julkaistu 2.4.2014