Rokotussuoja kuntoon talvilomalle

Lomamatkan suuntautuessa eksoottisimpiin maihin on hyvä ottaa erilaisilta taudeilta suojaavat rokotteet riittävän ajoissa, vähintään kuukautta aikaisemmin.

Rokotevaatimuksiin ja esimerkiksi mahdolliseen malariasuojaan vaikuttaa, liikkuuko matkalainen maaseudulla vai kaupungissa ja missä hän yöpyy.  Erityisen tärkeää on huolehtia lasten malarianestosta, sillä malaria voi olla etenkin pienillä lapsilla hyvin vaikea ja joskus myös hankalasti diagnostisoitava tauti.

"Matkareitti on hyvä merkitä ylös, sillä se auttaa lääkäriä sopivan malarialääkityksen arvioimisessa", kertoo työterveyslääkäri Ahti Vainio Mehiläisestä. 

Varmista perusrokotusten voimassaolo

Jäykkäkouristus-kurkkumätärokotus on uusittava kymmenen vuoden välein. Matkailijan perusrokotuksiin kuuluvat lisäksi A- ja B-hepatiittirokotukset, joista edellinen tarttuu ruoan ja jälkimmäinen sukupuoliyhteyden tai veren välityksellä. Molemmilta suojautuminen vaatii kolme annosta yhdistelmärokotetta, joista kaksi enimmäistä tulee saada kuukauden väliajalla ennen matkaa. Jos aikaa on vähemmän, matkailijalle annetaan yksi annos pelkkää voimakkaampaa A-hepatiittirokotetta kyseisen suojan varmistamiseksi. Tuhkarokko-sikotauti-vihurirokkorokotus voi olla tarpeen vuosina 1960 -1974 -syntyneille.

Maakohtaiset rokotteet

Perusrokotusten lisäksi tarvitaan maakohtaisia rokotteita. Pohjois-Amerikan rokotusvaatimukset ovat samat kuin Euroopassa. Moniin Aasian maihin suositellaan pitkille yli kuukauden kestäville matkoille japanin aivotulehdusrokotetta. Aiemmin rokottamaton tarvitsee kaksi rokoteannosta vähintään 28 päivän väliajalla ennen matkaa, Vainio kertoo.

Afrikassa päiväntasaajalla esiintyvää aivokalvontulehdusta vastaan tarkoitettu meningiittirokote on hyvä ottaa pitkille, noin kuukauden kestäville matkoille.

Poliota esiintyy muutamissa Afrikan ja Aasian maissa. Keltakuumerokotus on tarpeellinen myös monissa Afrikan ja Etelä-Amerikan maissa ja lisäksi rokote saatetaan tarkistaa maiden rajoilla.

Lavantautia torjutaan kapselimuotoisella rokotteella, joka on hyvä ottaa kun matkustetaan huonon elintarvikehygienian maihin pidemmäksi aikaa. Niin Afrikassa kuin Aasiassakin matkailtaessa turistiripuli voi helposti pilata koko loman. Ripulin mahdollisuutta voidaan ainakin vähentää porejuoman muodossa otettavalla kolerarokotteella.

Pitääkö lapsi rokottaa?

Lasten matkailuneuvontaa määrittävät matkakohde, matkan ajallinen pituus sekä lapsen ikä. Neuvoloiden ja kouluterveydenhuollon ylläpitämä rokoteohjelma antaa perussuojan, mutta matkaa suunniteltaessa on hyvä keskustella lääkärin kanssa mahdollisista täydennyksistä. Rokoteohjelmaa voi räätälöidä esimerkiksi aikaistamalla vielä puuttuvien rokotteiden antamista.

- Lasten rokotteet ovat annosta lukuun ottamatta samoja kuin aikuisillakin. Rokotteet valitaan iän mukaan ja oikealla valinnalla päästään mahdollisimman hyvään immuunivasteeseen. Rokotteisiin liittyy myös alaikärajoituksia.  

Monet taudit leviävät hyttysten välityksellä, joten niin lapset kuin aikuisetkin on syytä suojata ötököiltä hyönteiskarkotteilla, vaatetuksella ja hyttysverkoilla.


Uutinen julkaistu 16.1.2015