Pöpöt jylläävät päiväkodeissa – käsien pesu ase lastentauteja vastaan

Suomalaislapset sairastavat vuosittain yli miljoona infektiotautia. Bakteerit ja virukset jylläävät päiväkodeissa etenkin näin syksyisin. Aikuiset voivat pyrkiä välttämään lastentaudit pitämällä hyvää huolta käsihygieniasta.

Päiväkoti-ikäiset lapset ovat alttiita erilaisille infektioille, sillä heidän vastustuskykynsä on vasta kehittymässä. Taustalla vaikuttavat myös muun muassa suuret päiväkotiryhmät sekä infektiotaudeille otollinen Suomen ilmasto. Eniten sairastavat alle kaksivuotiaat.

”Lapsilla on päivähoidon aikana jokin infektio-oire noin joka kolmas päivä, joten tartuntatauteja on vanhempien hankala kokonaan estää”, toteaa Mehiläisen lastentautien erikoislääkäri Tero Kontiokari.

Muutamalla yksinkertaisella tottumuksella voi aikuinen kuitenkin pyrkiä välttämään lasten kautta tulevia tartuntoja.

”Hyvä käsihygienia on tartuntatautien estämisessä A ja O”, sanoo Kontiokari.

”Pidä huoli siitä, ettet vie lapsen nenän pyyhkimisen jälkeen kättä omille kasvoille. Lisäksi kannattaa pestä kädet huolella vessakäynnin tai vaipanvaihdon jälkeen”, hän sanoo.

Vastustuskyky pitkälti perinnöllinen – vältä stressiä

Ihmisen vastustuskyky eli immuniteetti on yksilöllinen ja pohjimmiltaan perinnöllisesti säädelty. Se perustuu ajatukseen siitä, että kertaalleen elimistöön tunkeutunut vieras, esimerkiksi bakteeri tai virus, jättää jälkeensä muistijäljen, joka helpottaa saman tunkeutujan torjumista jatkossa. 1

”Vastustuskyvyn perusta kehittyy jo sikiöaikana sekä syntymän jälkeen. Sitä muokkaavat elämän aikana kohdatut virukset, bakteerit ja muun muassa rokotteet, joiden kautta vastustuskyky lisääntyy”, kertoo Kontiokari.

Vaikka omilla elintavoilla vastustuskykyyn pystyy vaikuttamaan vain rajallisesti, kannustaa Kontiokari terveisin elintapoihin.

”Stressiä kannattaa pyrkiä välttämään, sillä stressaantunut ihminen on alttiimpi sairastumaan. Samoin tupakointia kannattaa välttää. Jos sairaus pääsee iskemään, terveet elämäntavat omaavat selviävät taudeista usein nopeammin”, toteaa Kontiokari lopuksi.

Lisätietoja:

Mehiläinen Oy, lastentautien erikoislääkäri Tero Kontiokari, sähköposti: tero.kontiokari@mehilainen.fi

- Soittopyynnöt viestintäpäällikkö Laura Martinsuon kautta, puh: 040 1962891, sähköposti:laura.martinsuo@mehilainen.fi

Lähde:

1 Duodecim Terveyskirjasto: Elimistön vastustuskyky, immuniteetti


Uutinen julkaistu 28.9.2016