Mehiläisen ammattilaiset eivät lähde Espanjaan

28.3.2020

Kuten julkisuudessa on kerrottu, Mehiläistä lähestyttiin viime viikolla avunpyynnöllä Espanjasta. Tilanne Espanjassa on tällä hetkellä kenties maailmanlaajuisesti kriittisin ja pula ammattilaisista hoitotyössä on kova. Mehiläinen päätti selvittää, olisiko avun toimittaminen osaltamme mahdollista. Välitimme tiedon avunpyynnöstä ammattilaisillemme, jotta selviäisi, löytyykö vapaaehtoisia ylipäätään. Samaan aikaan aloimme selvittää, olisiko operaatio mahdollista järjestää, mitä tulee esimerkiksi sopimuksellisiin seikkoihin ja vakuutuksiin.

Olemme todella ylpeitä siitä, että niin moni vapaaehtoinen lääkäri ja hoitaja ilmaisi halunsa lähteä auttamaan ihmisiä Espanjassa. Kiinnostuksensa ilmaisseiden ammattilaisten joukossa oli useita kokeneita avustustyöntekijöitä, jotka ovat osallistuneet aiemmin muun muassa YK:n ja Suomen Punaisen Ristin tehtävistä eri puolilla maailmaa. Kyseessä olisi toteutuessaan ollut vastaavan kaltainen humanitaarinen vapaaehtoistyöhön perustuva operaatio, jossa Mehiläinen olisi toiminut mahdollistajana ja avun välittäjänä.

Valitettavasti selvityksemme osoitti, että sopimusten, vakuutusten ja lentojen järjestäminen suomalaisille vapaaehtoisille olisi ollut tässä tilanteessa liian hankalaa. Suomesta apujoukkoja ei siis tällä kertaa matkaan lähde. Saamamme avunpyyntö lähti kuitenkin samaan aikaan myös muualle Eurooppaan ja olemme iloisia siitä, että tietojemme mukaan Saksasta on lähdössä espanjalaisten avuksi yli sadan lääkärin ja hoitajan joukko.

Teemme Mehiläisessä päivittäin hartiavoimin töitä sen eteen, että koronaviruksen aiheuttama kriisi saadaan ratkaistua. Kaikkia apu on tärkeää ja jokaisella meistä on tärkeä rooli tilanteesta selviämisessä – olipa se sitten suuri tai pienempi.


Uutinen julkaistu 28.3.2020