Mehiläinen irtautuu ikääntyneiden tehostetun palveluasumisen puitesopimuksista ja palveluseteleistä usealla paikkakunnalla – hoivakotien toiminta jatkuu ennallaan

4.11.2022

Mehiläinen on huolellisen harkinnan jälkeen päättänyt irtautua 1.4.2023 alkaen ikääntyneiden tehostetun palveluasumisen puitesopimuksista ja palveluseteleistä usealla paikkakunnalla. Taustalla on alan kustannusnousu sekä vanhuspalvelulain mukainen henkilöstömitoituksen nousu, joita vastaavasta hinnasta ei ole vielä päästy yhteisymmärrykseen. Mehiläinen neuvottelee aktiivisesti vuoden vaihteessa aloittavien hyvinvointialueiden kanssa ja tavoitteena on löytää neuvotteluissa ratkaisu tilanteeseen. Mainiokotien hoivayksiköiden toiminta jatkuu ennallaan, eikä irtautumisesta aiheudu välittömiä vaikutuksia asukkaille ja henkilöstölle. Asiaa käsiteltiin YLEn uutislähetyksessä 3.11.2022.

Mehiläinen neuvottelee hyvinvointialueiden kanssa ikääntyneiden asumispalveluiden sopimushinnoista vuodelle 2023. Tavoitteena on saada aikaan sopimukset, jotka mahdollistavat elinkelpoisen toiminnan tulevilla hyvinvointialueilla. Asukkaille tai työntekijöille sopimusneuvottelutilanteella ei ole välittömiä vaikutuksia.

- Toiminta jatkuu hoivakodeissamme ennallaan. Asukkaat voivat jatkaa asumistaan Mainiokodeissa turvallisin ja rauhallisin mielin, toteaa Mainiokotien liiketoimintajohtaja Niklas Härus.

Hintoja koskevat esitykset on lähetetty kuntiin, kuntayhtymiin ja hyvinvointialueille jo maaliskuussa 2022 ja neuvotteluja on pyritty käymään siitä alkaen.

- Valitettavasti monilla hyvinvointialueilla hinnasta ei ole päästy vielä yhteisymmärrykseen ja siksi olemme joutuneet tilanteeseen, jossa joudumme irtisanomaan sopimuksia. Jatkamme kuitenkin edelleen neuvotteluja ja uskomme vahvasti, että asiaan löytyy sopimusratkaisu, Härus sanoo.

Tilanteen taustalla on alalla tapahtunut merkittävä kustannusten nousu.

- Kustannuksia nostavat henkilöstökustannukset lakimuutosten, työvoimapulan ja yleisten palkankorotusten kautta. Lisäksi muut toimintaan liittyvät kustannukset, kuten ateriapalvelut, vuokrat ja energia, ovat nousseet ennennäkemättömällä tavalla. Samanaikaisesti vanhuspalvelulain myötä henkilöstömitoitus on edelleen nousemassa huhtikuussa 2023, päättää Härus.

Mehiläinen on usealla hyvinvointialueella pitkäaikainen ja sitoutunut kumppani sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottaja.


Uutinen julkaistu 4.11.2022