Matti Turunen eläköityi 45 mehiläisvuoden jälkeen

Gastrokirurgi Matti Turunen jäi eläkkeelle Mehiläinen Töölöstä 3. joulukuuta 45 vuotta kestäneen uran jälkeen. Turunen on ollut työurallaan mukana vaikeissakin Mehiläisen vaiheissa – ja silti aina nähnyt syyn jäädä taloon.

Matti Turunen on kollegoiden keskuudessa tunnettu sympaattisuudestaan ja kollegiaalisuudestaan – sekä ajan patinoimasta ruskeasta salkustaan. Jo ennen uransa ensimmäisiä vuosia Töölön Mehiläisen viidennessä kerroksessa, talo oli tullut Turuselle tutuksi: hän syntyi Mehiläisen Töölön sairaalassa vuonna 1951. Vuonna 1977 Matti aloitti yleislääkärinä samaisessa talossa, ja vuosien aikana hän siirtyi pitämään iltaisin yksityisvastaanottoa gastrokirurgina. Pääasiallisen työuransa Turunen on tehnyt HYKS:ssä ja Helsingin kaupungilla vatsaelinkirurgina.

Vuosien varrelle on mahtunut paljon muutoksia – myös lääketieteessä.

- Omalla erikoisalallani erityisesti laparoskooppinen kirurgia 1990-luvun aikana mullisti kaiken sen mitä oli toista sataa vuotta jo tehty. Päiväkirurgian tulo oli potilaalle yhtä hämmästyttävää kuin meille, jotka sitä tekivät. Mehiläisen kyky sopeutua uusiin tilanteisiin on kuitenkin ollut hämmästyttävä ja se on pitkälti niiden ihmisten ansiota, keiden kanssa hommia tekee, Turunen muistelee.

Turunen kertoo viihtyneensä aina Mehiläisessä. Hän kiittää paitsi Mehiläistä myös kunnan sairaalaa siitä, että erikoislääkärin on mahdollista tehdä töitä julkisella ja yksityisellä sektorilla samanaikaisesti.

- Liekö syntymän kautta muodostunutta hengenheimolaisuutta vai mitä, mutta olen viihtynyt Mehiläisessä kaikki nämä vuodet. Mieleen on jäänyt erityisesti se, että jokaisessa Mehiläisen pisteessä on aina ollut toimipisteelle ominainen yhteishenki ja siihen on päässyt helposti mukaan. Yhteisöllisyys on varmasti yksi niistä syistä, mikä on houkutellut jäämään, Turunen toteaa.

45-vuotinen ura sai marraskuussa arvoisensa päätöksen, kun Turunen teki viimeisen vastaanottonsa Porvoossa.

- Aloitin urani lääkärinä vuonna 1976 ja ensimmäinen työpaikkani oli Porvoon aluesairaalassa. Nyt marraskuussa, kun lopetin, pidin viimeisen vastaanoton juuri Porvoon lääkärikeskuksessa, joka on nykyään Mehiläisen omistuksessa. Ympyrä ikään kuin sulkeutui, Turunen naurahtaa.

Työyhteisön arvostama talon kirurgi

Mehiläisen Helsingin sairaalan ylilääkäri ja ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Jari Salo haluaa kiittää Mattia erityisesti siitä, että hän on ollut aina täydellä sydämellä mukana Mehiläisen sairaalatoiminnassa ja sen kehittämisessä.

- On ollut aikoja, jolloin sairaalatoiminnan jatkoa ja kasvun perusteita jouduttiin pohtimaan. Määrätietoinen laadun rakentaminen on tuottanut tulosta ja nyt olemme siinä asemassa, että meille on kirurgeista tunkua. Muutos ei ole tapahtunut itsestään. Työntekijät, jotka ovat pysyneet Mehiläisessä vaikeista ajoista huolimatta, ovat rakentaneet perustan laadulle, josta Mehiläinen tänä päivänä tunnetaan. Mehiläisenä tunnemme suurta arvostusta sitoutunutta henkilökuntaa ja ammatinharjoittajia kohtaan, Salo kertoo.

Matti on yksi niistä ammatinharjoittajista, joita Salo kutsuu ”talon kirurgeiksi” ja joita on kiittäminen.

- Matti on klassinen esimerkki siitä, miten yrityksen toiminnan perusta lähtee siellä työskentelevistä ihmisistä. Matti on paitsi oman alansa huippuammattilainen mutta myös työyhteisön helmi, joka on aina ollut kollegiaalinen ja työhönsä sitoutunut. Tällainen toiminta luo voimaa ja toivoa ja vahvistaa työyhteisöä, Salo kiittää.

Mehiläinen kiittää lämpimästi Mattia hänen tekemästään työstään Mehiläisen hyväksi ja toivottaa hänelle antoisia eläkepäiviä!


Uutinen julkaistu 16.12.2021