Lomailija! Muista nämä 5 tärkeää sukupuolitaudeista

Sukupuolitaudit voivat olla ikävä matkakumppani lomalaiselle. Ihotautien erikoislääkäri Maarit Vaalamo Mehiläisestä listasi 5 tärkeää seikkaa, jotka jokaisen tulisi muistaa sukupuolitaudeista.

1. Vain kondomi suojaa

Vaikka ehkäisy olisi muuten hoidettu, ainoastaan kondomi suojaa sukupuolitaudeilta. Sukupuolitaudit voivat tarttua myös suuseksissä tai käsien kautta. Kun suojaus on kunnossa, seksistä voi nauttia huoletta.

2. Sukupuolitauti voi olla oireeton

Klamydian aiheuttama infektio on usein oireeton, ja voi olla oireettomana jopa vuosia. Taudin kantaja voi siis tartuttaa toisia myös tietämättään. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan klamydiatartuntoja rekisteröitiin Suomessa vuonna 2015 reilut 13 500.

Myös herpesvirus voi tarttua ihmisestä toiseen oireettomassa vaiheessa.

3. Yleisimmät sukupuolitaudit Suomessa ovat klamydia, herpes ja kondylooma. Tunnista oireet.

Klamydia voi olla oireeton tai aiheuttaa kirvelyä virtsatessa, tihentynyttä virtsauksen tarvetta, vuotoa virstaputkesta, valkovuotoa tai alavatsakipuja.Herpes aiheuttaa iholle kivuliaita rakkuloita ja kondylooma puolestaan alapäähän erityyppisiä syyliä.

Harvinaisempia sukupuolitauteja ovat tippuri, kuppa ja HIV.

4. Hakeudu testeihin, jos olet harrastanut suojaamatonta seksiä uuden kumppanin kanssa - etenkin, jos sinulla on oireita.

Suojaamaton tilapäinen tai uusi seksisuhde on aina syy käydä sukupuolitautitesteissä. Erityisesti, jos havaitset alapään alueella poikkeavia oireita, on syytä testauttaa itsensä.

Myös monet muut taudit oireilevat alapään alueella, joten oireet eivät aina välttämättä viittaa sukupuolitauteihin.

5. Sukupuolitautien testaaminen on vaivatonta.

Klamydia ja tippuri testataan pääosin virtsanäytteestä. Mahdollisesta tartunnasta olisi hyvä olla kulunut noin viikko.Herpes ja kondylooma aiheuttavat iho-oireita, jotka lääkäri voi tunnistaa vastaanotolla.

Jos koet aiheelliseksi, käy sukupuolitautitesteissä ja lääkärin vastaanotolla – saat tietoa taudeista ja niiden mahdollisesta hoidosta.Myös tieto siitä, että tauteja ei ole, tuo mielenrauhaa.

Tärkeät faktat kokosi ihotautien erikoislääkäri Maarit Vaalamo Mehiläisestä.

Lue lisää: sukupuolitautitestit


Uutinen julkaistu 22.6.2016