Laaja testaaminen tuo uutta tietoa koronaviruksen käyttäytymisestä

23.4.2020

Mehiläinen on toteuttanut kohdennettua oireettomien työntekijöiden testaamista hoivakodeissaan koronatartuntojen leviämisen estämiseksi. Testausten tavoitteena on ollut myös lisätä tietämystä viruksen käyttäytymisestä. Hoivakotien työntekijöiden joukosta koronavirus löytyi 20 yksikön otoksessa 800 oireettoman työntekijän joukosta 1,02 %:lla.

Koronaviruksen testauskapasiteettia on Suomessa saatu merkittävästi kasvatettua ja myös Mehiläisellä on kapasiteettia runsaasti käytössään. Alustavat tutkimukset osoittavat*, että merkittävä osa koronaviruksen kantajista voi olla täysin oireettomia, ja tästä syystä oireettomien henkilöiden kohdennettu testaaminen tuo arvokasta tietoa tartuntojen kokonaiskuvasta. Erityisen arvokasta tietoa laajalla kohdennetulla testaamisella voidaan saada hoivayksiköissä, joiden asukkaille koronavirus on erittäin merkittävä riskitekijä.

- Koronaviruksen leviämisen rajoittamiseksi tarvitaan tietoa ja ymmärrystä viruksen käyttäytymisestä. Tekemällä laajaa testausta haluamme tuottaa tähän lisäymmärrystä. Asetelma ei ole tieteellinen, mutta tuo paremman kokonaiskuvan tilanteesta, toteaa Mehiläisen lääketieteellinen johtaja Kaisla Lahdensuo.

Mehiläinen on toteuttanut huhtikuun aikana osassa hoivayksiköitään kohdennettua proaktiivista koronavirustestaamista. PCR-menetelmällä nenä-nielunäytteistä tehtäviä testejä toteutettiin hoivakodeissa yhteensä noin 800 oireettomalle työntekijälle 20 eri yksikössä ympäri Suomen.

- Testeissä löydettiin 1,02 %:lla työntekijöistä oireeton koronavirustartunta. Hoivakodeissa, joissa henkilökunnan tai asukkaiden joukossa ei ollut yhtään vahvistettua tartuntaa, noin 0,43 % prosentilla löytyi oireeton covid-19-tauti. Jos hoivakodissa oli jo entuudestaan vahvistettu tartunta henkilökunnalla tai asukkaalla, oli oireettomien positiivisten osuus noin 6,02 %, Lahdensuo sanoo.

Seulontamielessä tehtyjen laajojen testien osalta kaikki oireettomat tartunnat (muutama tartunta) löytyivät Uudeltamaalta tai Satakunnasta. Muualta Suomesta ei löytynyt yhtään positiivista tartuntaa 584 työntekijän joukosta 14 eri hoivakodista. Testeissä esiin nousseet oireettomat koronaviruksen kantajat ohjattiin karanteeniin tartuntatautilääkäreiden ohjeiden mukaan.

- Tartuntojen ehkäisemiseksi varotoimenpiteitä on noudatettava tarkasti testaamisesta huolimatta. Jokainen löydetty positiivinen tartunta on tärkeä, jotta epidemian leviäminen saadaan katkaistua. Erityisen tärkeää tämä on hauraiden ikääntyneiden asukkaidemme suojelemiseksi, toteaa Lahdensuo.

Mittava määrä toimenpiteitä – suojavarusteet käyttöön jo ennen valtakunnallisia ohjeita

Mehiläisen hoivakodeissa on tehty epidemian alkuvaiheista lähtien laajasti toimenpiteitä koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Hygieniakäytäntöjä on tehostettu ja suojavarusteet otettiin käyttöön jo ennen valtakunnallisia ohjeistuksia. Ohjeistuksia on käyty henkilöstön kanssa tehostetusti läpi muun muassa etäkoulutuksien sekä kuvallisin ja sanallisin ohjein. Vierailut hoivakodeissa on kielletty, ja yleisten tilojen käyttöä on pyritty rajaamaan. Käytössä on selkeä ohjeistus siitä, että oireisena ei saa tulla töihin.

- On erityisen tärkeää noudattaa tehostettuja hygieniakäytäntöjä ja suojautumisohjeita, kun tiedämme, että tartunnat voivat tulla hoivakotiin oireettomien kantajien mukana, esimerkiksi uuden asukkaan tai henkilökunnan jäsenen mukana. Suojavarusteiden käytöllä on saatu hyvin ehkäistyä tartuntojen leviämistä asukkaisiin, painottaa Lahdensuo lopuksi.

Lisätietoja:
Mehiläinen, lääketieteellinen johtaja Kaisla Lahdensuo
Yhteydenotot Mehiläisen viestinnän Laura Martinsuon kautta, p. 040 1962 892, laura.martinsuo@mehilainen.fi

*) Lähteet:

Mizumoto K, Kagaya K, Zarebski A, Chowell G. Estimating the asymptomatic proportion of coronavirus disease 2019 (COVID-19) cases on board the Diamond Princess cruise ship, Yokohama, Japan, 2020. Euro Surveill. 2020;25(10):pii=2000180. https://doi.org/10.2807/1560-7917.ES.2020.25.10.2000180

Nishiura H, Kobayashi T, Suzuki A, Jung S-Mok, Hayashi K, Kinoshita R, Yang Y, Yuan B, Akhmetzhanov AR, Linton NM, Miyama T, Estimation of the asymptomatic ratio of novel coronavirus infections (COVID-19), International Journal of Infectious Diseases (2020), doi: https://doi.org/10.1016/j.ijid.2020.03.020


Uutinen julkaistu 23.4.2020