Influenssa vai tavallinen flunssa? – Taudinaiheuttaja selville nopeasti tarkoilla viruspikatesteillä

Influenssaepidemia jyllää nyt koko maassa. Influenssan oireina aikuisilla on nopeasti nouseva korkea kuume, nuha, yskä sekä kurkku- ja pääkipu.

Influenssaa ei voida erottaa pelkästään oireiden perusteella luotettavasti tavallisesta flunssasta vaan siihen tarvitaan laboratoriokoe. Nenänielunäytteestä voidaan osoittaa influenssa A- ja B- virukset, parainfluenssavirukset, RS-virus, adenovirus, metapneumovirus, pneumokokki sekä A-ryhmän streptokokki.

Streptokokkibakteerin aiheuttama angiina on aina tärkeää erottaa virustaudista, koska bakteeritulehdus vaatii antibioottihoidon. Hoito voidaan suunnata oikein, kun tiedetään, onko taudin aiheuttajana bakteeri vai virus ja samalla vältytään turhilta antibioottikuureilta.

"Nielutesti löytää streptokokki A-bakteerin aiheuttamat nieluinfektiot yli kaksi kertaa tehokkaammin kuin aiemmat pikatestit, ja paljon nopeammin kuin perinteinen bakteeriviljely. Antibioottihoidosta hyötyvät potilaat saadaan tunnistettua ja hoidettua entistä nopeammin ja myös turhia antibioottikuureja voidaan välttää. Esimerkiksi angiinasta luotettava testitulos saadaan jopa 20 minuutissa entisen 1-2 vuorokauden sijaan", kertoo kliinisen kemian erikoislääkäri ja Mehiläisen laboratoriosektorin johtaja Kristina Hotakainen.

Lisätietoja:
Kristina Hotakainen, laboratoriosektorin johtaja, Mehiläinen Oy, p. 050 490 4181


Uutinen julkaistu 2.1.2015