Influenssa vai tavallinen flunssa, entä mitä kaikkea on liikkeellä? – Taudinaiheuttaja selville nopeasti uusilla viruspikatesteillä

Flunssakausi on alkamassa ja ennen pitkää myös influenssa rantautuu Suomeen. Influenssan oireina aikuisilla on nopeasti nouseva korkea kuume, nuha, yskä sekä kurkku- ja pääkipu. Pelkästään oireiden perusteella influenssaa ei voida kuitenkaan luotettavasti erottaa tavallisesta flunssasta vaan siihen tarvitaan laboratoriokoe. Myöskään kurkkukivun aiheuttajaa ei voida tunnistaa ilman laboratoriotestiä. Streptokokkibakteerin aiheuttama angiina on tärkeää erottaa virustaudista, koska bakteeritulehdus vaatii antibioottihoidon. Hoito voidaan suunnata oikein, kun tiedetään, onko taudin aiheuttajana bakteeri vai virus ja samalla vältytään turhilta antibioottikuureilta.

Kuopion Mehiläisessä on käytössä nielusta tai nenänielusta tehtävät nopeat virusten ja bakteerien osoitustestit, jotka tunnistavat yhdeksän hengitystieinfektioiden taudinaiheuttajaa yksittäisestä potilasnäytteestä.

”Nielutesti löytää streptokokki A-bakteerin aiheuttamat nieluinfektiot yli kaksi kertaa tehokkaammin kuin aiemmat pikatestit, ja paljon nopeammin kuin perinteinen bakteeriviljely. Antibioottihoidosta hyötyvät potilaat saadaan tunnistettua ja hoidettua entistä nopeammin ja myös turhia antibioottikuureja voidaan välttää”, kertoo lastentautien erikoislääkäri Senja Kannisto Kuopion Mehiläisestä. Esimerkiksi angiinasta luotettava testitulos saadaan jopa 20 minuutissa entisen 1-2 vuorokauden sijaan.

Nenänielunäytteestä voidaan osoittaa influenssa A- ja B- virukset, parainfluenssavirukset, RS-virus, adenovirus, metapneumovirus, pneumokokki sekä A-ryhmän streptokokki. Kaikista löydöksistä tuotetaan myös reaaliaikainen epidemiaseuranta Mehiläisen lääkäreiden käyttöön. Näin lääkäri pystyy päivittäin toteamaan, mitä tauteja on liikkeellä ja ohjaamaan tutkimuksia myös epidemiatilanteen mukaan.

Lisätietoja:
Kristina Hotakainen, laboratoriosektorin johtaja, Mehiläinen Oy, p. 050 490 4181

Mehiläinen-konserni on tunnetuin ja arvostetuin yksityinen sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluiden tuottaja Suomessa. Mehiläisen valtakunnallinen palveluverkosto tarjoaa monipuoliset sosiaali- ja terveyspalvelut yksityis-, yritys- ja kunta-asiakkaille. Vuonna 1909 perustetussa Mehiläisessä työskentelee noin 6 200 ammattilaista. Mehiläinen-konsernin liikevaihto vuonna 2013 oli 268,5 miljoonaa euroa. www.mehiläinen.fi


Uutinen julkaistu 30.10.2014