Sisäänkasvanut kynsi

Sisäänkasvanut kynsi tarkoittaa sitä, että kupertuneen tai pyöristetysti leikatun, teräväreunaisen tai lohjenneen kynnen reuna kasvaessaan painautuu kynsivalliin. Kiilaexcisio eli kaistaleen poistaminen kynnen reunasta ja kynsiaiheesta tehdään tilanteessa, jossa kynsi on kasvanut ihon sisään. Kynsivalli aristaa tai siinä tuntuu pistävää kipua.

Vaivan yleistymiseen vaikuttaa myös varpaiden asento ja toiminta käveltäessä, sekä esim. kävely jalkaterät ulospäin. Tiukkoja sukkia sekä matalakärkisiä, liian pieniä kenkiä tulisi välttää tilanteessa, jossa vaiva toistuu tai henkilöllä on taipumus kynnen sisäänkasvuun.

Vaiva voi ilmaantua kaikenikäisille. Nuorilla on usein suuret kynsivallit suhteessa kynnen kokoon, mikä aiheuttaa kynnen painumista kynsivalliin. Aikuisiällä kynnet taas voivat kupertua entisestään, mikä saattaa lisätä kynsivalliin kohdistuvaa painetta. Jatkuva kynsien lakkaaminen näyttää lisäävän kynsien kupertumista. Ikääntyessä kynnet kupertuvat vielä lisää ja lisäksi kaventuvat kärkiosasta.

Sisäänkasvaneen kynnen oireet

Tämä vaiva on yleisin isovarpaassa. Tärkeimpänä sisäänkasvaneen kynnen aiheuttajana pidetään virheellistä jalkojen omahoitoa. Turvotus, ylipaino ja jalkojen hikoilu pahentavat oireilua. Kupera kynsimalli saattaa myös altistaa vaivalle.

Kun isovarpaiden kynsien kulmat pyöristetään tai leikataan liian lyhyiksi, kynsi voi kasvaessaan painua kynsivalliin ja aiheuttaa kivuliaan kynsivallitulehduksen, jolloin varpaassa tuntuu tykyttävää kipua levossakin. Kynsivalli voi myös punoittaa ja koko varvas voi olla turvonnut. Kuperaa ja kovaa kynttä leikattaessa kynnen reuna lohkeaa helposti ja kynnen reunaan jää lohkeama eli kynsipiikki, jota on vaikea huomata.

Nuorilla taas on usein suuret kynsivallit suhteessa kynnen kokoon, mikä aiheuttaa kynnen painumista kynsivalliin. Aikuisiällä kynnet taas voivat kupertua entisestään, mikä saattaa lisätä kynsivalliin kohdistuvaa painetta. Jatkuva kynsien lakkaaminen näyttää lisäävän kynsien kupertumista. Ikääntyessä kynnet kupertuvat lisää ja lisäksi kaventuvat kärkiosasta.

Miten ehkäistä sisäänkasvaneen kynnen muodostumista?

Sisäänkasvaneen kynnen ehkäisyssä tärkeintä on oikea kynnen leikkausmalli. älä siis leikkaa kynttä pyöristetysti; kynnen kulma tulisi aina olla nähtävissä. Kynnet olisi myös jätettävä riittävän pitkiksi. Kynsilevyn joustoa voi parantaa tiputtamalla pesun jälkeen kynteen tipan iho- tai kynsiöljyä kerran viikossa. Mikäli sinulla on anatominen alttius vaivaan, eli isovarvas painuu tiukasti toisia varpaita päin, suositellaan varpaanerottajan käyttöä. Kynnen reunan alle voi myös laittaa pumpulia tai kuitueristeen, joka estää reunaa painumasta ihoon. Tulehduskipulääkitys rauhoittaa kipua ja tulehdusta tarvittaessa.

Sisäänkasvaneen kynnen hoito

Joskus tilanne vaatii kirurgisen toimenpiteen vaivan helpottamiseksi. Tällöin varvas tai sormi puudutetaan ja kynnenpala poistetaan kirurgisesti. Jos kavennetun kynnen osan juurta ei tuhota, kynnen sivuun kasvaa erillinen kynnen osa. Tämä voi aiheuttaa jatkuvaa kipua ja tulehdusta.

Varvas/ sormi on yleensä arka viikon verran ja työtehtävistä riippuen sairausloma saattaa olla 1-2 viikkoa. Toimenpidettä tekevät pääasiassa yleislääkärit ja kirurgit, mutta myös jotkut ihotautilääkärit.

Lapsille kiilaexcisio tehdään useimmiten aina yleisanestesiassa. Toimenpiteen voi tehdä myös lastenkirurgi.

Kynnen kavennuksen (kiilaexcisio) hoito-ohje kotioloihin

Kavennetun kynnen sormi tai varvas pidetään siteessä noin 2-3 vuorokautta. Suihkuta sidettä lämpimällä juoksevalla vedellä, jotta se irtoaa helposti. Kuivaa sormi tai varvas hyvin ja levitä kynsimarron päälle Bacibact -pulveria (myös rasvataitos käy) ja laita sen päälle vielä puhdas taitos. Tämän jälkeen jatka suihkuttamista (5-10 min kerrallaan lämpimällä vedellä) ja siteiden vaihtamista päivittäin noin viikon ajan.

Kynnen poiston hoito-ohje kotioloihin

Kynnen poiston jälkeen on tärkeää, että kynnen alusta pysyy puhtaana. Uusi kynsi kasvaa n. 3-6 kuukauden kuluessa. Mikäli haava on vaatinut ompeleiden käyttöä, tulisi saunomista, kylpemistä ja uimista välttää ompeleiden poistoon asti.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Jyri Aalto
LL, yleislääkäri
9.5
Simo Aarnio
Työterveyshuollon erikoislääkäri
9.7
Katso seuraava vapaa aika
huhtikuu 2021viikko 16
Ei vapaita aikoja tälle valinnalle, ole hyvä ja ota yhteyttä soittamalla numeroon:010 414 00*