Nikotiinimyrkytys

Nikotiinimyrkytyksen voi saada, jos nielee nikotiinia tai sitä joutuu iholle. Nikotiinimyrkytyksen voivat saada lähinnä pienet lapset, jotka esimerkiksi syövät savukkeita, tupakantumppeja, nuuskaa tai muita nikotiinivalmisteita.

Nikotiinimyrkytyksen oireet

Nikotiinimyrkytyksen oireita ovat muun muassa pahoinvointi, oksentelu, päänsärky, vatsakrampit ja vapina. Suurien annoksien jälkeen oireita voivat olla myös rytmihäiriöt ja kouristelu.

Nikotiinimyrkytys lapsella

Yli 1-vuotiaiden nikotiinimyrkytyksissä yksi kokonainen polttamaton tupakka tai vähemmän kuin kolme tumppia ei normaalisti vaadi hoitotoimenpiteitä. Vatsaoireita lapselle voi toki tulla. Jos nielty määrä on suurempi, ota yhteys Myrkytystietokeskukseen. Alle 1-vuotiaiden lasten nikotiinimyrkytyksissä kannattaa ottaa aina yhteys Myrkytystietokeskukseen  tai Mehiläisen Yleislääkäripäivystykseen.

Nikotiinimyrkytyksen hoito

Nikotiinivalmisteiden aiheuttamissa lasten myrkytyksissä ensiapuna annetaan lääkehiiltä, jos syöty määrä on 2 mg purukumia, 1 mg imeskelytablettia tai mikä tahansa määrä laastaria. Oireetonta tai vatsavaivaista potilasta voidaan seurata kotona.

Jos nielty määrä on suuri tai lapselle kehittyy rajuja vatsaoireita tai keskushermosto-oireita, hänet tulee toimittaa heti lääkäriin.

Teksti: Akuuttilääketieteeseen erikoistuva yleislääkäri Laura Patrikainen .

Lue lisää:

Mehiläinen Yleislääkäripäivystys

Milloin lapsen kanssa lääkäriin?

Asiantuntijat ja toimipisteet

Jyri Aalto
LL, yleislääkäri
9.5
Timo Aronen
LL, yleislääkäri
9.2
Ramachandra Gowda
LL, työterveyslääkäri evl
9.5
Jari Haaga
LL, yleislääketieteen erikoislääkäri
9.1