Runsas ruutuaika lapsiperheiden suurin terveyshuoli – lisää ylipainoriskiä ja huonontaa unta

Lehdistötiedote 22.3.2018

Mehiläisen ja Taloustutkimuksen toteuttamasta lapsiperheiden kyselytutkimuksesta* ilmenee, että vanhempien suurin lasten terveyteen ja hyvinvointiin liittyvä huoli on runsas ruudun äärellä vietetty aika. Ruutuaika huolettaa jopa 27 % vanhemmista.

Pelaaminen ja runsas sosiaalisen median käyttö askarruttavat sekä leikki-ikäisten (14 %), alakoululaisten (33 %) että teinien (33%) vanhempia. Tämä käy ilmi Mehiläisen lapsiperheille teettämästä 1081 vastaajan kyselytutkimuksesta*. Huoli on aiheellinen, sillä liiallisella mobiililaitteiden, tietokone- ja televisioruutujen ääressä vietetyllä ajalla on tutkitusti negatiivisia terveysvaikutuksia.

- Erityisesti alakouluikäisille lapsille ylipaino on selkeä terveysriski, kun ruudun äärellä vietetty aika lähenee kahta tuntia vuorokaudessa. Ruudun äärellä vietetty aika on helposti pois lapsen liikkumisesta, lastenlääkäri Maria Enlund-Cerullo  Mehiläisestä kertoo.

Toinen runsaan ruutuajan mukanaan tuoma haitta on huono unen laatu tai unen puute.

- Lapsella tulisi olla vähintään tunti ruutuvapaata aikaa ennen nukkumaan menoa. Unen laatu heikkenee, kun ruudun äärellä viihdytään myöhään iltaan ja yöhön, sillä mobiililaitteiden sininen valo vaikuttaa unta säätelevän melatoniinin tuotantoon, Enlund-Cerullo toteaa.

Runsas ja jatkuva digimaailmassa surffailu voi aiheuttaa myös riippuvuutta, vaikuttaa keskittymiseen ja pahimmillaan kiinnostus muuhun elämään vähenee. Terveyshaittoja voi ilmetä, jos päivittäinen aika ruudun äärellä venähtää liian pitkäksi.

Avuksi aikuisen esimerkki, keskustelu ja yhdessäolo

Tutkimukseen vastanneista vanhemmista 20 % oli sitä mieltä, että lasten motivoiminen terveisiin elämäntapoihin voi olla vaikeaa. Enlund-Cerullon mukaan vanhempi voi vaikuttaa lapsen käyttäytymiseen muun muassa omalla esimerkillään. Lapsen kanssa kannattaa myös keskustella avoimesti mielipiteitä kuunnellen ja erilaisia sisältöjä yhdessä katsellen.

- Lapsen ja nuoren nettikäyttäytymistä tulisi seurata aktiivisesti, mutta arvostaen. Millaisista palveluista lapsi on kiinnostunut ja kuinka kauan aikaa hän viettää ruudun äärellä? Millaisen seuran ja sisällön parissa hän viettää aikaansa ja miksi?

Myös mahdollisista terveysvaikutuksista ja verkon vaaroista on hyvä keskustella lapsen kanssa.

- Vanhempi voi vähentää lapsen ruutuaikaa järjestämällä perheen yhteisiä hetkiä, joissa kaikki perheenjäsenet ovat aidosti läsnä. Jotkut vanhemmat ovat laatineet yhdessä lapsen kanssa perheen mediasäännöt, jossa määritellään milloin, missä ja kuinka kauan perheenjäsenet käyttävät mobiililaitteita päivittäin, Enlund-Cerullo vinkkaa.

Ruutuaikaan voi vaikuttaa myös pienillä arjen teoilla. Puhelimet ja tabletit on hyvä siirtää toiseen huoneeseen yön ajaksi, sillä houkutus vaikkapa tarkistaa WhatsApp-viestejä myös yöaikaan on usein lapselle liian suuri. Myöskään televisiota tai tietokonetta ei kannata sijoittaa lastenhuoneeseen.

*) Taloustutkimus Oy toteutti Lapsiperheet-kyselytutkimuksen Mehiläisen toimeksiannosta loka-marraskuussa 2017. Vastaajia tutkimuksessa oli yhteensä 1081. Kysely suunnattiin huoltajille, joilla on perheessään 0-17 -vuotiaita lapsia.