Punkit ja muut niveljalkaiset tuovat lapsia vastaanotolle kesäisin - syyhydiagnoosit moninkertaistuneet

Lehdistötiedote 20.6.2023

Kesä- ja heinäkuu ovat niveljalkaisten puremien ja pistojen ennätysaikaa. Allergikoille sekä pienille lapsille pistokset voivat olla vaarallisia. Mehiläisen asiointidatan mukaan puremien ja pistojen vuoksi lääkärikäyntejä on eniten pienillä 1–3-vuotiailla taaperoikäisillä lapsilla. Borrelioosidiagnooseja tehtiin Mehiläisessä eniten 50–60-vuotiailla aikuisilla sekä korostuneesti myös 2–8-vuotiailla lapsilla. Syyhydiagnooseja tehtiin Mehiläisessä ennätysmäärä.

Lämpö tuo mukanaan monenmoiset itikat ja ötökät. Sekä puutiaiselle että hyönteisille altistutaan eniten luonnossa liikkuessa ja mökkeillessä.

- Hyönteisen pistot ja puremat ovat yleensä vaarattomia, mutta aiheuttavat kipua, kutinaa ja erilaisia iho-oireita. Voimakkaasti reagoivan kannattaa varautua kesään myös antihistamiinitableteilla. Allergikoille ja pienille lapsille pistokset voivat aiheuttaa vakavia oireita, sanoo Mehiläisen lääketieteellinen johtaja Kaisla Lahdensuo.

Sekä borrelioosin että niveljalkaisten puremien ja pistojen diagnoosimäärät nousivat Mehiläisessä 2021, mikä saattaa selittyä sillä, että suomalaiset ulkoilivat paljon kotimaassa koronan rajoittaessa monia muita kesäaktiviteetteja. Vuonna 2022 diagnoosimäärät laskivat lähemmäs tavanomaisempia lukuja, esimerkiksi niveljalkaisten puremien ja pistojen diagnoosit laskivat noin 30 prosenttia vuodesta 2021. Eniten käyntejä oli alle 10-vuotiailla lapsilla, joista 1–3-vuotiailla taaperoikäisillä kaikkein eniten.

Borrelioosidiagnoosit lisääntyneet viime vuosina

Pienestä, mutta hankalasta punkista voi siirtyä ihmiseen pureman seurauksena borrelia-bakteeri. Borrelioosidiagnooseja tehtiin Mehiläisessä vuonna 2022 eniten 50–60-vuotiailla aikuisilla sekä korostuneesti myös 2–8-vuotiailla lapsilla. Diagnooseja todetaan eniten heinä-elokuussa.

- Ihoon kiinnittynyt puutiainen on syytä poistaa heti kun on huomannut sen, sillä punkin kiinnittymisaika on keskeinen tekijä borrelioosin suhteen. Puutiaisen voi jokainen poistaa itse, eikä siinä vaiheessa ole tarvetta käydä lääkärillä, mikrobiologian erikoislääkäri Heta Yrjänäinen muistuttaa.

- Borrelia-bakteerin aiheuttama ihomuutos ilmaantuu vasta päivien, jopa viikkojen tai kuukausien viiveellä ja laajenee hitaasti. Ihottuma voi olla rengasmainen tai tasainen punoitus, taivealueilla soikea tai lähes viivamainen. Tällaisen ihottuman ilmaantuessa on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle, vaikka ei olisikaan huomannut puutiaista kyseisellä alueella, Yrjänäinen täydentää.

Syyhydiagnooseja tehtiin ennätysmäärä Mehiläisessä

Syyhyn aiheuttaa syyhypunkki, joka leviää läheisen ihokosketuksen kautta. Syyhyn tunnistaa erittäin voimakkaasta kutinasta ja ihottumasta. Tyypillisiä paikkoja syyhyihottumalle ovat sormenvälit, ranteet, nivuset ja taipeet.

- Syyhydiagnoosien määrän kasvu on ollut viime vuosina merkittävää, ja vuonna 2022 diagnooseja tehtiin Mehiläisessä ennätysmäärä. Kasvu vuoden 2021 vastaavaan on lähes kaksinkertainen. Syyhyä esiintyy runsaimmin loka-joulukuun välillä, ja tyypillisin potilas on 18–24-vuotias nuori aikuinen, ihotautien- ja allergologian erikoislääkäri Elina Heikkilä kertoo.

- Diagnoosin lisääntymisen syytä ei kukaan tiedä varmasti, mutta koronaeristyksen loputtua ihmiset ovat matkailleet innokkaasti ja myös kokoontuneet yhteen viettämään aikaa, mikä tietenkin lisää tarttumisriskiä, Heikkilä täydentää.

Syyhyn leviämistä edistää myös sen suhteellisen pitkä itämisaika eli oireet ilmenevät usein vasta 2-6 viikon kuluttua tartunnasta, jolloin on mahdollisesti ehtinyt tartuttaa lähipiiriä ennen kuin ymmärtää itse saaneensa taudin. Hoidossa onkin tärkeää hoitaa varsinaisen potilaan lisäksi myös oireettomat lähikontaktit kuten perheenjäsenet yhtä aikaa tehokkaasti myös varsinaisen potilaan kanssa, ettei tauti leviä.

- Viime talvena syyhyn hoitoa vaikeutti lääkepula. Lisäksi lääkkeiden kallis hinta tuo omat haasteet hoitoon. Esimerkiksi nuorten aikuisten kohdalla osa taudeista voi jäädä hoitamatta yksinkertaisesti taloudellisista syistä. Varsinaisen lääkehoidon lisäksi hoidossa on erittäin tärkeää myös tekstiilien kuten vaatteiden ja vuodevaatteiden kunnollinen puhdistus joko pesemällä, saunottamalla tai pakastamalla. Ilman perusteellista hoitoa ja puhdistusta syyhy uusii herkästi, Heikkilä kertoo.

Hyönteisten ja punkkien aiheuttamat iho-oireet yllättävät usein mökkeillessä tai muutoin matkustaessa. Nykyaikaiset Digipalvelut helpottavat yhteydenottoa terveydenhuollon ammattilaisiin.

- Mehiläisen Digiklinikalla tai etävastaanotoilla asiakas voi lähettää valokuvia ammattilaisen nähtäville, mikä on iho-oireiden arvioinnissa varsin keskeistä. Mehiläisen käyntidatasta voi nähdä, että Digiklinikan osuus esimerkiksi syyhyn vuoksi tapahtuneessa asioinnissa on viime vuosina ollut merkittävä, Mehiläisen lääketieteellinen johtaja Kaisla Lahdensuo päättää.