Pietarin EM-kisamatkailijoiden koronalöydöksissä on Mehiläisen jatkotutkimuksissa vahvistunut useita deltavariantteja

EM-kisaturistien koronatartunnat pääosin deltavariantin aiheuttamia

Lehdistötiedote 1.7.2021

Mehiläisen koronanäytteiden sekvensointitulokset osoittavat EM-kisaturistien koronatartuntojen olevan pääosin deltavariantin aiheuttamia.

Niin kutsuttu deltavariantti on ollut esillä erityisesti Pietarin matkaajilla todettujen suurten tartuntamäärien ja Pietarin vaikean koronatilanteen vuoksi. Mehiläinen on yhteistyössä Vita Laboratorioiden ja Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutin kanssa tehnyt positiivisille koronanäytteille jatkotutkimuksia sekvensoimalla tammikuusta lähtien. Työtä on jatkettu nyt otosluontoisesti.

- Olemme koronatilanteen tarkkailemiseksi sekvensoineet otosluontoisesti ulkomailta palaavien henkilöiden positiivisia näytteitä. Pietarista EM-kisoista palanneilla turisteilla otosluontoisesti sekvensoidut näytteet olivat B.1.617.2 -linjaa, eli deltavarianttia. Varianttilöydökset löytyivät pääkaupunkiseudulla 24.-28.6. aikavälillä otetuista näytteistä, Mehiläisen laboratoriosektorin johtaja Kristina Hotakainen kertoo.

Kisaturistien tartuntojen on pelätty olevan juuri deltamuunnoksen aiheuttamia ja Mehiläisen sekvensointitulokset vahvistavat epäilyn. Tartuntaketjujen selvittäminen on käynnissä, ja tieto varianttilöydöksistä on saatettu tartuntatautiviranomaisten sekä THL:n tietoon.

- Deltavarianttilöydös on odotettu ja huolestuttava. Näytteiden lukumäärä on vielä pieni, mutta tulos osoittaa, että deltavarianttia on mitä todennäköisimmin päässyt Suomeen huomattavia määriä, Hotakainen jatkaa.
Pietarista palanneilla jalkapallon EM-kisaturisteilla on pelkästään HUSin alueella todettu jo yli 200 koronatartuntaa (HUS 28.6.). Venäjällä nopeasti leviävä deltamuunnos on tavallinen, mutta Suomessa kyseistä muunnosta on ennen Mehiläisen tuloksia osoitettu vasta 338 (THL 30.6.).

Sekvensointi on edelleen luotettavin menetelmä eri varianttien tunnistamiseen ja Mehiläisen, Vita Laboratorioiden ja Biotekniikan Instituutin yhteistyömallissa tieto tartunnan aiheuttaneesta viruskannasta saadaan jopa seuraavan arkipäivänä positiivisen tuloksen valmistumisesta.

Helmikuussa Mehiläinen tiedotti brittivariantiksi kutsutun, nyt alfavariantiksi nimetyn, muunnoksen valtaavan alaa Suomessa. Tällä hetkellä alfavariantti on tavallisin löydös, jota on Suomessa varmennettu 7522 tapausta (THL 30.6.). Sekvensoinnit on viime aikoina kohdennettu pääosin matkailijoihin ja tartuntaryppäisiin, joita on syytä epäillä virusmuunnoksen aiheuttamiksi. Näin uusien huolestuttavien viruslinjojen jalkautuminen Suomeen ja niiden leviäminen pyritään havaitsemaan nopeasti.