Onnikodit laajentaa palveluita Turussa – avaa uuden kehitysvammaisten työ- ja päivätoiminnan yksikön Leaf Centeriin

Lehdistötiedote 11.9.2023

Onnikotien uusi kehitysvammaisten työ- ja päivätoimintaan keskittyvä ”Verso” avautuu Turun Leaf Centeriin syyskuussa 2023. Uudessa yksikössä on 30 päivätoiminta- ja 20 työtoimintapaikkaa aikuisille kehitysvammaisille. Yksikkö työllistää aluksi viisi kehitysvamma-alan asiantuntijaa.

- Olemme erittäin iloisia päästessämme avaamaan uuden yksikön keskeiselle paikalle Turkuun. Aloittava Verso-nimellä toimiva yksikkömme on tervetullut lisä Turun alueelle kehitysvammaisten palveluihin, iloitsee Onnikoti Apilan ja Verson yksikönjohtaja Jonna Koskinen.

Verson toiminnan keskiössä tulee olemaan kehitysvammaiset asiakkaat, joiden tarpeet ja vahvuudet huomioidaan toiminnan suunnittelussa. Päivätoiminnassa pyritään tukemaan asiakkaiden sosiaalisia taitoja, itsenäisyyttä sekä vuorovaikutustaitoja ja elämänhallintaa.

- Päivätoiminnassa meillä tulee olemaan laajasti tarjolla osallistavaa toimintaa, vuorovaikutustaitoja, arkisten tilanteiden harjoittelua, kokkikerhoa, kädentaitoja harjoittavaa askartelua, erilaisia liikuntajuttuja ja eri urheilulajien kokeiluja, kuvailee Koskinen.

Verson työtoiminta muotoutuu asiakkaiden tarpeiden mukaan. Yhteistyöhön kutsutaan mukaan myös alueen yrityksiä. Työtoiminnassa on mahdollisuus tutustua erilaisiin työtehtäviin ja saada sitä kautta uusia taitoja ja kokemusta. Osana toimintaa tullaan osallistumaan yleisiin alueen avoimiin tapahtumiin ja talkoohenkiseen toimintaan, kuten keväiseen siivoustapahtumaan. Työtoiminnasta asiakkaat saavat työosuusrahaa.

- Työtoiminnan tavoitteena on harjoitella työntekoa ja mahdollistaa tulevaisuudessa työllistyminen. Työtoiminnassa käy koko Suomen tasolla paljon kehitysvammaisia, joilla voisi olla mahdollisuuksia työllistyä palkkatyöhön työvalmennuksen turvin. Haluamme osaltamme olla vahvistamassa kehitysvammaisten asiakkaidemme valmiuksia työhön työtoiminnan kautta, Koskinen toteaa.

Onnikodit panostavat vahvasti kehitysvammaisten palveluihin Turun seudulla ja Paimiossa. Turun alueella toimivat kehitysvammaisten palvelukodit Runo ja Apila. Elokuussa 2023 avautuneen Onnikoti Apilan toiminnan aloitus on ollut sujuvaa.

- Yksikön avaaminen on sujunut hyvin. Olemme saaneet yksikköön rekrytoitua vankat ammattilaiset, ja meillä on hyvä tekemisen meininki. Asukkaat ovat myös kotiutuneet hyvin, päättää Koskinen.