Onnikodit avaa Turun Räntämäkeen uuden vammaisten palvelukodin syksyllä 2022

Lehdistötiedote 27.5.2021

Turun Räntämäkeen valmistuu syksyllä 2022 nuorille aikuisille tarkoitettu Onnikotien uusi vammaisten palvelukoti. Palvelukodissa tulee olemaan 17 tehostetun palveluasumisen ja 6 palveluasumisen asukaspaikkaa. Kodin toiminta pohjautuu Onnikotien laatulupauksiin, jonka mittarina toimii asiakkaiden, läheisten sekä työntekijöiden kokema laatu.

Uusi valmistuva palvelukoti rakennetaan alusta alkaen asukkaita varten ja heidän ehdoillaan. Tulevilla asukkailla on mahdollisuus olla mukana uuden yksikön ja oman kodin suunnittelussa jo rakennusvaiheessa.

- Tarkoituksena on rakentaa yhdessä asukkaiden kanssa turvallista ja viihtyisää paikkaa asua, jossa kaikilla on mahdollisuus elää oman näköistä elämää, täynnä ainutlaatuista elämäniloa, kertoo palvelujohtaja Reija Laakso Onnikodeista.

Palvelukodin valmistuttua sen asukkaita tuetaan aktiiviseen elämään ja heillä on mahdollisuus opiskella, työskennellä tai osallistua päivätoimintaan. Jokaiselle tehdään yksilöllinen suunnitelma, jossa huomioidaan asukkaan toiveet, toimintakyky, itsemääräämisoikeuden toteutuminen ja ennen kaikkea se, että asukas kokee arjen mielekkäänä.

- Kodin toiminnassa korostuvat yhteisöllisyys, osallisuus ja aktiivisuus. Tuemme asukkaita esimerkiksi osallisuuteen päätöksenteossa ja siten ottamaan vastuuta oman kodin arjesta ja sen toiminnasta, Laakso täydentää.

Aktiivista elämää tukee kodin sijainti hyvien kulkuyhteyksien päässä eri palveluiden ja harrastusten piiriin. Asukkailla on mahdollisuus osallistua myös päivittäisen ruokalistan suunnitteluun, sillä kotiin tulee oma valmistuskeittiö, jossa valmistetaan monipuolista ja maittavaa ruokaa asukkaiden toiveiden mukaan.

Kodin toiminnassa tullaan panostamaan myös korkeaan laatuun. Onnikotien laatulupauksen mittareina toimivat sekä asukkailta, heidän läheisiltään että palvelukodin työntekijöiltä säännöllisesti kerätty palaute. Onnikoti tulee työllistämään 15 sosiaalipalveluiden ammattilaista.

Rakennusprojekti tehdään yhteistyössä Hoivakiinteistöt Oy:n kanssa.

- Yhteistyömme on ollut kiinteää. On ollut hienoa huomata, että konseptiohjeistusta rakennuttajan suuntaan pyritään Onnikodeissa jatkuvasti kehittämään, ja että asukkaan asumis- ja palvelukokemus on toiminnassa kaiken keskiössä. Parasta on nähdä uusi palvelukoti valmiiksi rakennettuna tietäen, että uudet asukkaat saavat käyttöönsä viihtyisät ja toimivat asuintilat vuosiksi eteenpäin, toteaa toimitusjohtaja Olli Lieskivi.

Palvelukodilla ei ole vielä nimeä ja asian tiimoilta tullaan järjestämään Onnikotien sosiaalisessa mediassa nimikilpailu. Valittu nimi julkaistaan vielä ennen kesää.