Mehiläinen, Vita Laboratoriot ja ruotsalainen A23 Lab yhteistyöhön Ruotsin koronatestauksessa

Lehdistötiedote 25.11.2020

Mehiläinen, Vita Laboratoriot ja ruotsalainen A23 Lab -laboratorio ovat aloittaneet yhteistyön Ruotsin koronanäytteiden analysoinnissa. Näytteet prosessoidaan A23 Lab -laboratorion kanssa ja analysoidaan Mehiläisen keskuslaboratoriokumppanin, Vita Laboratorioiden, toimesta Helsingissä ja Jyväskylässä. Yhteistyö mahdollistaa viikkotasolla tuhansien Ruotsista kuljetettujen näytteiden analysoinnin.

- Ruotsissa on hankala koronatilanne ja koronatestien analytiikkaa on pahasti ruuhkautunut. Haluamme osaltamme auttaa naapurimaamme koronatilanteen hallinnassa niin koronatestauksessa kuin muidenkin terveyspalveluiden suhteen, kertoo johtaja Kristiina Ylinen Mehiläisestä.

- Osa Ruotsin koronanäytteistä analysoidaan A23 Labissa. Kasvaneesta kapasiteetistamme huolimatta kiihtyvä tarve on johtanut näytteiden ruuhkautumiseen ja päätimme tarttua Mehiläisen tarjoamaan apuun, kertoo A23 Lab -laboratorion Ruotsin toimitusjohtaja Karl Andersson.

- Vitassa on koko syksyn ajan tehty panostuksia koronakapasiteetin kasvattamiseksi. Olemme ylpeitä, että voimme nopeasti tarjota koronalaboratorioidemme apua Ruotsin vaikeaan tilanteeseen, toteaa Vita Laboratorioiden toimitusjohtaja, ylilääkäri Jukka Hurme.

Mehiläinen tuottaa jatkossa yhteistyössä A23 Labin ja Vita Laboratorioiden kanssa Ruotsin julkiselle terveydenhuollolle koronanäytteiden analytiikkaa. Paikallinen sairaanhoitopiiri vastaa koronatestinäytteiden ottamisesta. Näytteet toimitetaan analysoitavaksi Suomeen ja vastaukset saadaan Ruotsiin parissa päivässä.

Mehiläisellä ja A23 Labilla on takanaan vuosien yhteistyö eturauhassyövän diagnostiikan ympärillä hyödyntäen uutta Stockholm3 testiä, jonka käyttöä Mehiläinen myös kehittää kansainvälisessä tutkimushankkeessa. Olemassa oleva yhteistyösuhde on mahdollistanut vastavuoroisen avun nopeasti koronatestauksessa.

- Maaliskuussa A23 Lab auttoi Mehiläistä käynnistämällä suomalaisten koronanäytteiden analytiikan. Olemme erittäin iloisia voidessamme nyt vuorostamme tarjota apua A23 Labille ja Ruotsille. Mehiläisen testauskapasiteettia on kasvatettu merkittävästi, ja pystymme Suomen testaustarpeen lisäksi analysoimaan myös Ruotsista tuotuja näytteitä, sanoo Mehiläisen laboratoriosektorin johtaja Kristina Hotakainen.

Mehiläinen on tehnyt koronapandemian aikana noin 190 000 koronatestiä Suomessa. Keskimääräinen vastausaika näytteenotosta tuloksen saapumiseen on 17 tuntia. 23 % näytteistä analysoidaan 6 tunnissa. Näytteet analysoidaan Vitan koronalaboratorioissa.