Mehiläinen on tehnyt Suomen ensimmäiset lämmön alkuperätakuukaupat - laajentaa päästöttömän kaukolämmön ostoja

Mehiläinen on tehnyt Suomen ensimmäiset lämmön alkuperätakuukaupat

Lehdistötiedote 12.12.2022

Mehiläinen on tehnyt Pori Energia Oy:n kanssa sopimuksen lämmön alkuperätakuiden ostamisesta. Sopimus kattaa Mehiläinen-konsernin kaukolämmön ostoenergian vuosille 2022 ja 2023. Mehiläinen on ensimmäinen lämmön käyttäjä Suomessa, joka on rekisteröitynyt Energiaviraston alkuperärekisteriin. Lisäksi yhtiö on tehnyt sopimuksen alkuperätakuiden hankkimisesta suoraan energiantuottajalta.

- Haluamme osaltamme tukea ja vauhdittaa siirtymää vähäpäästöisyyteen ja päästöttömän kaukolämmön tuotantoon. Laajennamme päästöttömän kaukolämmön ostoja nyt saataville tulleen markkinamekanismin kautta, kertoo Mehiläisen talousjohtaja Herkko Soininen.

Merkittävä osa Mehiläisen suorista hiilidioksidipäästöistä kertyy hoivakotien ja muiden toimitilojen lämmittämisestä. Yhtiöllä oli Suomessa vuonna 2021 oman hankinnan piirissä muun muassa kaukolämmitteisiä hoivakoteja 104 kappaletta. Ne jakaantuvat maantieteellisesti monien kaukolämpöverkkoyhtiöiden alueille.

- Olemme ostaneet jo monta vuotta päästötöntä sähköä ja aiemmin päästötöntä kaukolämpöä siellä, missä sitä on ollut saatavilla suoraan kaukolämpöyhtiöltä. Haluaisimme käyttää vihreää eli uusiutuvilla energialähteillä tuotettua kaukolämpöä kaikissa kohteissamme, mutta kaikki kaukolämpöverkkoyhtiöt eivät tarjoa tätä vaihtoehtoa, kertoo Mehiläisen kiinteistöjohtaja Aleksi Muukkonen.

Mehiläinen on sitoutunut pienentämään konsernin liikevaihtoon suhteutettua hiilijalanjälkeään ja on muun muassa sitonut lainojensa korkomarginaalin hiilidioksidipäästöjen vuosittaiseen alentumiseen.

Pori Energialla on lämmöntuotannolle alkuperätakuut

Pori Energia on hakenut lämmön alkuperätakuut Energiaviraston järjestelmässä uusiutuvilla energialähteillä tuottamalleen lämmölle. Uusiutuvien energialähteiden osuus Pori Energian tuotannossa on tällä hetkellä 75 %:ia ja tavoitteena on 90 %:sti hiilineutraali tuotanto vuoden 2023 loppuun mennessä.

Pori Energia Oy:n energiakaupan päällikkö Rasmus Somerkoski oli tyytyväinen saadessaan yhteydenoton Mehiläiseltä.

- Pori Energia on pitkään ollut mukana sähkön alkuperätakuujärjestelmässä ja on mielenkiintoista olla mukana myös lämmityksen osalta alusta saakka. Järjestelmässä on merkityksellistä olla mukana, jotta voimme auttaa valtakunnallisia konserneja kohti heidän tavoitteitaan, Somerkoski kertoo.

Muukkonen ja Somerkoski odottavat alkuperätakuiden siirron uudessa alkuperätakuurekisterissä tapahtuvan ensi vuoden alussa.

Mikä on lämmön alkuperätakuu?

  • Sähköinen asiakirja, joka toimii näyttönä loppukäyttäjälle siitä, että tietty energiaosuus tai –määrä on tuotettu uusiutuvista lähteistä.
  • Jos lämmön, sähkön tai jäähdytyksen käyttäjä kertoo esimerkiksi markkinoinnissaan käyttävänsä uusiutuvilla energialähteillä tuotettua kaukolämpöä, on kaukolämmön oltava alkuperätakuilla varmennettua.
  • Vaade alkuperätakuusta on astunut voimaan 1.7.2022 alkaen.

Lähde: Energiavirasto