Mehiläinen mukana ekologisten suojavarusteiden kehityshankkeessa

Lehdistötiedote 3.12.2021

Koronapandemia on osoittanut suojavarusteiden kuulumisen huoltovarmuuden kannalta kriittisiin tuotteisiin myös tulevaisuudessa. Miljoonarahoituksen saaneessa BIOPROT-projektissa kehitetään uusia biopohjaisiin raaka-aineisiin perustuvia kestävän kehityksen mukaisia suojavarusteita. Mehiläinen on mukana LUT-yliopiston johtamassa projektissa tuotteiden testaamisessa ja kaupallistamisessa.

- Koronapandemia aiheutti maailmanlaajuisen pulan suojavarusteista terveydenhoitoalalla, ja terveydenhuollon ammattilaisten hyvinvointi on ollut koetuksella, kun maskeja on jouduttu käyttämään pitkiä aikoja. Lähdimme erittäin mielellämme mukaan hankkeeseen, joka auttaa sekä varmistamaan Suomen omavaraisuutta suojaimissa mutta tekee niistä myös entistä turvallisempia ja mukavampia käyttää. Tässä on taas yksi hieno esimerkki tärkeästä yliopistoyhteistyöstä, toteaa Mehiläisen lääketieteellinen johtaja Kaisla Lahdensuo.

- Mehiläisen osaaminen suurena sosiaali- ja terveydenhuollon toimijana ja suoravarusteiden käyttäjänä tukee tuotekehityksen eri vaiheita, Lahdensuo jatkaa.

Terveydenhuollossa päivittäin käytettävät suojavälineet on valmistettu pääasiassa synteettisistä fossiiliperäisistä raaka-aineista Aasiassa. Nyt Suomella on potentiaalia olla suojavarusteiden suhteen omavarainen ja tuottaa niitä biopohjaisista materiaaleista.

- Kertakäyttöiset suojaimet päätyvät maailmalla kaatopaikoille ja luontoon, joten uusille turvallisista ja laadukkaista materiaaleista valmistetuille ekologisille suojaimille on huutava tarve. Hankkeella pyritään muun muassa vähentämään kertakäyttöisistä suojaimista syntyvän jätteen määrää 4 000 tonnilla vuosittain, mikä tarkoittaa jopa miljardia maskia vuodessa. Hanke tukee erinomaisesti Mehiläisen vastuullisuusohjelman tavoitteita, sanoo Mehiläisen yhteiskuntasuhde- ja yritysvastuujohtaja Marina Lampinen.

Hankkeen avulla Suomeen voidaan luoda kansainvälisesti kilpailukykyistä liiketoimintaa. Kilpailuetua muihin markkinoilla oleviin tuotteisiin verrattuna tavoitellaan materiaaleihin lisättävillä, luonnonmukaisilla ja viruksia tappavilla komponenteilla.

BIOPROT (Biopohjaisten ja antimikrobisten materiaalien kehittäminen ja käyttö suojavarusteissa) -projektin tarkoituksena on luoda Suomeen kansainvälisesti kilpailukykyistä liiketoimintaa, parantaa huoltovarmuutta ja tehdä suojavarusteista entistä ekologisempia, tehokkaampia ja turvallisempia käyttää. Business Finland rahoittaa 5,2 miljoonan euron arvoisesta projektista 60 prosenttia. Mukana projektissa on 15 organisaatiota.