Mehiläinen ja CardioSignal yhteistyöhön – yleisin sydämen rytmihäiriö voidaan löytää älypuhelinsovelluksella

Lehdistötiedote 3.2.2022

Eteisvärinä on yleisin sydämen rytmihäiriö, ja sen esiintyvyyden odotetaan jatkuvasti kasvavan. Hoitamattomana eteisvärinä voi johtaa vakaviin terveydellisiin haittoihin, kuten aivoinfarktiin ja sydämen vajaatoimintaan. Mehiläinen ja CardioSignal tarjoavat sovelluksen Mehiläisen asiakkaille, joilla on kohonnut riski eteisvärinään, parantaakseen taudin varhaista toteamista ja madaltaakseen kynnystä hakeutua hoitoon ajoissa.

- Eteisvärinä on yleisin sydämen pitkäkestoisista rytmihäiriöistä, ja erityisesti sydän- ja verisuonitautien riskitekijöiden karttuessa hoitamattomana vaarallinen myös vähäoireisena tai oireettomanakin. Yhdessä CardioSignalin kanssa tarjoamme nyt helpon ja nopean keinon eteisvärinän jäljille pääsemiseen. Helppokäyttöinen sovellus on lähes kaikkien älypuhelinkäyttäjien saatavilla ja tulee löytymään jatkossa myös OmaMehiläisestä, toteaa Mehiläisen yksityisten terveyspalveluiden johtava lääkäri Iiro Heikkilä.

- Tutkimusten mukaan noin joka neljäs yli 40-vuotias sairastuu eteisvärinään elinaikanaan. Vähäisten oireiden takia eteisvärinää jää paljon diagnosoimatta. Väestön kasvaessa ja ikääntyessä eteisvärinän ja muiden sydän- ja verisuonisairauksien yleisyys kasvaa vuosi vuodelta. Lääkärit ja tutkijat maailmalla kuvaavat niiden aiheuttamaa kansanterveydellistä ja taloudellista taakkaa jopa epidemiaksi. Me CardioSignalissa rakennamme yhdessä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa ratkaisuja eteisvärinästä aiheutuvien haittojen vähentämiseksi, jatkaa CardioSignalin toimitusjohtaja, kardiologian erikoislääkäri ja dosentti Juuso Blomster.

Sovellus mukana ajasta tai paikasta riippumatta

Lääkärit suosittelevat kasvavassa määrin kustannustehokkaita digitaalisia ratkaisuja henkilöille, joilla on kohonnut riski eteisvärinään. CardioSignalin mobiilisovellus on CE-merkitty lääkinnällinen laite, jolla voidaan tunnistaa sydämen eteisvärinä helposti ja nopeasti älypuhelimen avulla missä tahansa, milloin tahansa. Puhelin laitetaan rintakehälle minuutiksi mittaamaan sydämen liikettä, minkä jälkeen sovellus näyttää heti tuloksen. Teknologia on suomalainen yliopistotutkimuksesta lähtöisin oleva keksintö, ja se on huolellisesti validoitu kliinisissä tutkimuksissa.

- CardioSignal on konkreettinen askel terveydenhuollon digitalisaation tuomiseksi jokaisen käyttöön. Teknologiallamme on 96 % tarkkuus havaita eteisvärinä. Kyseessä on vuosikymmenen tutkimuksen ja algoritmikehityksen työn tulos, Blomster sanoo.

- Teimme ensimmäisen pilotin CardioSignalin kanssa kesällä 2021. Tällöin yli 3 000 uuden käyttäjän joukosta löytyi useampi kymmenen uutta eteisvärinäpotilasta. Nyt käynnistyvällä yhteistyöllä tavoittelemme aiempaa laajemman terveyshyödyn kustannustehokasta ja potilaskeskeistä tuottamista. Tavoite on saada ”flimmerit” aiempaa aikaisemmin kiinni ja arvioon millaisia yksilöllisiä hoitokeinoja missäkin tapauksessa tarvitaan, Heikkilä päättää.