Mehiläinen avaa jälleen ilmasillan Etelä-Koreaan – Suomen käyttöön 15 000 analyysin lisäkapasiteetti viikossa

Lehdistötiedote 17.8.2020

Mehiläinen on aloittanut uudelleen koronanäytteiden lennättämisen Etelä-Koreaan. Suomessa otetut näytteet analysoidaan yhteistyölaboratoriossa Soulissa. Viikonloppuna yli 2 000 näytettä analysoitiin onnistuneesti.

Suomalaiset ovat noudattaneet viranomaisten ohjeita ja hakeutuneet aktiivisesti koronatesteihin. Testien määrät ovat kasvaneet voimakkaasti viimeisen parin viikon aikana ja tarve testaukselle kasvaa jatkuvasti. Mehiläinen tuottaa oman testauksen ohella testauspalvelua myös julkisen sektorin toimijoille.

- Meillä on varattuna omaa kapasiteettia Suomessa, joka on nyt otettu täysimääräisesti käyttöön. Etelä-Korean yhteys on ollut keväästä asti käytettävissä osana Mehiläisen valmiussuunnitelmaa ja tilannekuva tällä hetkellä osoittaa nykyisten toimenpiteiden vaativan rinnalle myös ilmasillan hyödyntämistä, kertoo Mehiläisen toimialajohtaja Anssi Hartiala.

- Olemme tällä hetkellä sopineet kolmesta viikoittaisesta kuljetuserästä. Etelä-Koreasta on saatavilla analyysikapasiteettia noin 5 000 näytteelle kullakin lennolla. Koko Mehiläisessä tehdään tällä hetkellä yli 2 000 testiä päivässä ja määrää pystytään yhä tarvittaessa merkittävästi kasvattamaan, sanoo Hartiala.

Taudin hallinnan kannalta kattava ja helppo koronatestiin pääsy ja tartuntaketjujen nopea katkaisu ovat ensiarvoisen tärkeitä.

- On tärkeää, että kaikki oireilevat testataan. Ketjun koko hallinta aina oireiden arvioinnista altistuneiden jäljitykseen on hoidettava mahdollisimman nopeasti, jotta ihmiset pääsevät palaamaan töihin ja omaan arkeensa, toteaa Mehiläisen lääketieteellinen johtaja Kaisla Lahdensuo.

Koronatestien kysynnän nopean kasvun myötä Mehiläinen on myös kasvattanut henkilöstön määrää Digiklinikalla, puhelinpalvelussa ja näytteenottopisteillä. Lisäksi näytteenottopisteiden aukioloja on laajennettu ja uusia pisteitä avattu.

- Laaja testaaminen on koko yhteiskunnan yhteinen projekti, johon tarvitaan kaikki toimijat. Meillä on tällä viikolla alkamassa usean kunnan kanssa testausyhteistyötä. Autamme mielellämme eri paikkakunnilla julkista terveydenhuoltoa, toteaa Hartiala.