Mehiläinen avaa green care -ajatteluun keskittyvän kehitysvammaisten palvelukodin Kuopioon

Lehdistötiedote 24.10.2017

Mehiläisen kehitysvammaisten palvelukoti Omakoti Retiisi valmistuu Kuopion Petoseen syksyllä 2018. Uuteen palvelukotiin tulee yhteensä 20 asukaspaikkaa ja päivätoiminnassa panostetaan vahvasti luonnonläheisyyteen, eli ns. green care -ajatteluun.

Omakoti Retiisi avautuu Kuopion Petoseen Retiisikadulle syksyllä 2018 ja tulee avautuessaan työllistämään yhteensä kymmenkunta hoiva-alan ammattilaista. Palvelukodin kaikki 20 asukaspaikkaa on tarkoitettu ympärivuorokautista tukea tarvitseville asukkaille.

Viihtyisästä naapurustosta löytyy ruokakauppa ja myös päiväkoti, joka mahdollistaa omalta osaltaan yhden kiinnostavan mahdollisuuden uusien yhteistyökumppanien löytämisessä.

– Tavoitteena mahdollisessa päiväkotiyhteistyön ideoinnissa on pyrkiä löytämään ratkaisuja, joista niin alueen lapsiperheet kuin asukkaatkin voisivat hyötyä, Mehiläisen hoivapalveluiden palvelujohtaja Santtu Harjulehto kertoo.

Green care -osaaminen vahvasti mukana toiminnassa

Omakoti Retiisissä tullaan hyödyntämään Mehiläiseen 1.11.2017 liittyvän Perhekoti Suomalaisen  green care -osaamista, mikä tarkoittaa sitä, että kodin päivätoiminnassa luonnonläheisyys on tärkeässä roolissa yhteisöllisyyden lisäksi.

– On hienoa päästä hyödyntämään Perhekoti Suomalaisen green care -ajattelua osana Omakoti Retiisin hoivapalveluita. Luonnonläheisyys voi näkyä esimerkiksi siinä, että asuinympäristön luonto, luonnonmateriaalit tai vaikkapa hoivakodin omat kotieläimet linkitetään asukkaita inspiroivalla tavalla heidän arkeensa ja päivätoimintaan, Harjulehto kuvailee.

Kodin ulkopuolelle suuntautuva toiminta on Mehiläisen vammaispalveluissa tärkeää, eli toimintaa ei haluta rajoittaa vain kodin sisäpuolelle. Omakoti Retiisin asukkaille onkin suunniteltu mahdollisuutta hoitaa pienviljelmiä tai kasvimaata. Lisäksi on selvitetty maatilavierailujen mahdollisuutta.

Palvelukotiin voi hakeutua asiakkaaksi olemalla yhteydessä kunnan palveluohjaukseen tai palvelujohtaja Santtu Harjulehtoon.

Mehiläinen panostaa vammaispalveluihin

Mehiläinen panostaa erityisen vahvasti vammaispalveluiden kasvuun ja kehittämiseen. Uusia vammaispalveluiden koteja ovat syksyllä 2017 avautunut Omakoti Kehrä Kouvolassa sekä rakenteilla olevat Omakoti Polkka Hyvinkäälle ja Omakoti Retiisi Kuopioon. Lisäksi yritysostoilla Mehiläiseen ovat liittyneet vuonna 2017 Omakoti Kartano Joutsassa ja Perhekoti Suomalainen Kuopiossa.