Lomakausi piristää suomalaisten seksielämää – pariterapeutin vastaanotolla kiireistä kesälläkin

Lehdistötiedote 27.6.2023

Valon määrän lisääntyminen vaikuttaa aivoihin ja hormonitoimintaan. “Kesän tullen moni kokee voivansa fyysisesti paremmin sekä sosiaalisen vireystilan nousevan. Myös seksuaalinen vietti kasvaa lämpimään ja valoisaan aikaan”, toteaa Mehiläisen pariterapeutti Jouni Pölönen. Kesällä pariterapiaan tullaan pitkälti samoista syistä kuin muinakin vuoden aikoina, mutta akuuttien kriisien määrä korostuu.

Meilihyvähormonit laittavat ihmiset liikkeelle. Kesän ja valon myötä myös kiinnostus seksiin kasvaa. Lämpö ja valo antavat eri tavalla mahdollisuuksia seksuaaliseen kanssakäymiseen: uni-valverytmi muuttuu ja yleinen olotila on virkeämpi.

- Lomakausi kasvattaa tyypillisesti seksuaalista kanssakäymistä. Kiireinen perusarki ja elämän realiteetit vaikuttavat siihen, että talvella tällä osa-alueella voi olla hiljaisempaa. Mutta jos seksielämä toimii molempien mielestä kesällä, niin kyllä se yleensä toimii riittävän hyvin talvellakin, yksilö- ja pariterapeutti Jouni Pölönen kertoo.

Pariterapeutin vastaanotolla kiireistä kesälläkin

Pölönen muistuttaa, että vaikka loma-aikojen jälkeen haetaan usein avioeroa, ero on pitkän harkinnan lopputulos.

- Kesäloma voi sinetöidä eron, mutta kesä ei useinkaan ole eron perimmäinen syy. Lomalla vietetään enemmän aikaa yhdessä ja tilannetta voi olla vaikeampi pakoilla - lopputulos voi olla eropäätös.

Pariterapeutin vastaanotolla on kiireistä vuodenajasta riippumatta.

- Käytännönsyistä, kuten lomamatkojen vuoksi, terapian aloitusta voidaan siirtää syksyyn, mutta kiireistä on kesälläkin. Kesällä korostuu nopea avun tarve. Muiden ongelmien, jotka heikentävät parisuhteen laatua, käsittelyä voidaan hieman lykätäkin, Pölönen arvioi.

Pölösen mukaan terapeutin vastaanotolle tullaan vuodenajasta riippumatta esimerkiksi parin välien heikentymisen vuoksi: Kommunikaatio ei suju riittävän hyvin. Jatkuvat kehää kiertävät riidat ovat usein läsnä. Läheisyys ja seksi ovat hiipuneet. Luottamus toiseen on karissut ja tunneyhteys on huono. Pettämiskriisi voi olla päällä. Perusturvallisuus puuttuu. Vastuunkanto on epätasainen eikä kumppanuuden tunnetta ole. Erilaisia syitä on paljon.

Kesällä kannattaa pysähtyä ja nauttia

Osa aloittaa kesän juhlimisen vappuna ja suree juhannuksena sen olevan jo ohi. Suomalaiselle tyypillistä onkin alkaa kesän alussa varautua pimeän aikaan. Yksilö- ja pariterapeutti Pölönen haluaisi, että suomalaiset eivät surisi kesällä tulevaa.

- Kesä voi mennä suorittamiseksi, jos koko vuoden mukavat asiat pitää mahduttaa muutamaan kuukauteen. Kannustaisin kaikkia miettimään, miten kaunista syksyä ja talviaikaa voi hyödyntää ihmisten tapaamisiin, harrastuksiin ja muuhun mukavaan tekemiseen. Mitä paremmin viihtyy itsensä kanssa myös syksyllä ja talvella sitä enemmän saa irti kesästä: osaa pysähtyä ja nauttia tunnelmasta.

- Nautitaan läheisistä ja kesästä, tutustutaan uusiin ihmisiin sekä ollaan myönteisellä tavalla uteliaita, Pölönen päättää.