Asuntomessujen historian ensimmäinen palvelukoti avautuu Porissa - Villa Luodossa toteutuvat tulevaisuuden älykkäät hoivaratkaisut

Lehdistötiedote 5.7.2018

Porin asuntomessualueen Virkkulankylä-yhteisöön on valmistunut Siklatilojen rakentamana Mehiläisen 54-paikkainen ikääntyneiden palvelukoti Villa Luoto. Palvelukodissa korkea laatu, ekologisuus ja yhteisöllisyys turvaavat asukkaiden hyvää hoivaa

Mehiläinen uudistaa palvelukotiasumista Suomessa, josta Villa Luoto on tuorein esimerkki.

"Villa Luodossa asumis- ja palveluratkaisut tukevat yhteisöllistä ja turvallista arkea. Palvelut toteutetaan asukkaiden henkilökohtaisten tarpeiden mukaisesti kevyemmistä palveluista aina kokonaisvaltaiseen, ympärivuorokautiseen hoivaan ja ohjaukseen. Käytössä on myös palvelukotikohtainen laatumittaristo", operatiivinen johtaja Mikko Hämäläinen Mehiläisestä sanoo.

Hoiva-ammattilaisten rinnalla uudet, digitaaliset asumisen ja hoivan ratkaisut varmistavat laatua ja turvallisuutta. Dynaaminen valaistus tukee muistisairaiden luonnollista vuorokausirytmiä, vireystilaa ja lääkkeetöntä hoitoa. Älykäs liiketunnistejärjestelmä turvaa liikkumista. Nimetty omahoitaja toimii tuttuna ja läheisenä yhteyshenkilönä asukkaalle ja hänen omaisilleen.

Suunnittelun keskiössä sujuva arki

”Sikla toteuttaa käyttäjien tarpeita palvelevia hoiva- ja palvelukoteja, jotka mahdollistavat sujuvan arjen. Tulevaisuuden hoivarakentamisessa on käyttäjien tarpeiden huomioimisen lisäksi tärkeää ekologisuus, energiatehokkuus ja edistyksellinen tekniikka", Siklan konsernijohtaja Janne Nieminen kertoo.

Villa Luodon pihapiirissä on esteettömät ulkoilumahdollisuudet. Asukas pääsee nauttimaan hoivakodin ainutlaatuisesta sisäpihasta, vaikka hän ei omin jaloin enää jaksaisikaan kulkea.

Villa Luodossa on leveät käytävät, valoisat ja avarat tilat sekä mahdollisuus niin yksityisyyteen kuin yhteisöllisyyteenkin. Väreissä ja valaistuksessa on huomioitu kuulemisen ja näkemisen haasteet, joita ikääntyminen tuo tullessaan.

Kiinteistön energiantuotannossa hyödynnetään maalämpöä ja aurinkopaneeleita. Villa Luodon ja palvelukodin piha-alueen rakennusmateriaalina on suurelta osin puu ja CLT-ratkaisut.

Yhteisöllisyyttä edistäviä aktiviteetteja

Virkkulankylässä yhteisöllisyyttä vahvistaa yhteisöaktivaattori Virkkulan ystävät, jonka tehtävänä on osallistaa kylän ja ympäristön asukkaat suunnittelemaan ja toteuttamaan yhteisön aktiviteetteja.

”Olemme Kuusikkoaho Oy:ssä tyytyväisiä, kun voimme olla mukana tuomassa ensimmäistä ikääntyneiden hoivapalvelukohdetta Asuntomessuille. Uskomme vahvasti yhteisölliseen asumiseen ja kehitämme jatkossakin aktiivisesti tulevaisuuden asumista niihin liittyvine palveluineen”, Kuusikkoaho Oy:n liiketoimintajohtaja Saila Partanen toteaa.

Villa Luodossa on 30 tehostetun asumisen paikkaa ja 24 itsenäisempään asumiseen tarkoitettua palveluasuntoa. Mehiläisen palvelukoti työllistää yli 20 henkilöä. Palvelukodin viereen valmistuu myöhemmin 68 asunnon moderni, puuverhoiltu kerrostalo, joka on suunniteltu Virkkulankoti-konseptin mukaisesti.