66 % suomalaisista Mehiläisen tutkimuksessa: koronapandemialla ei ole vaikutusta influenssarokotteen ottamiseen

Lehdistötiedote 8.10.2020

Koronaviruspandemia ei vaikuta valtaosan suomalaisista halukkuuteen rokottautua influenssaa vastaan, selviää Mehiläisen 1000 suomalaiselle teettämässä kyselyssä. Halukkuus suojata itsensä influenssarokotteella kasvaa iän myötä.

Yli 1000 suomalaista vastasi lokakuussa Mehiläisen kyselyyn* kiinnostuksesta rokottaa itsensä tänä syksynä influenssaa vastaan. 66 prosenttia kyselyyn vastanneista oli sitä mieltä, että koronapandemialla ei ole vaikutusta influenssarokotuksen ottamiseen. Suomalaisista 36 prosenttia kertoi ottavansa influenssarokotteen tänä syksynä, 44 prosenttia ei rokotetta aio ottaa.

- Kyselyn tulos herättää huolta. Influenssaa vastaan rokottautuminen kannattaa aina, ja tänä vuonna asia on erityisen tärkeä koronapandemian kiihtyessä jatkuvasti. On mahdollista sairastua influenssaan ja koronavirusinfektioon samanaikaisesti, ja seurauksena voi olla hyvin tukala tilanne kenelle tahansa. Erityisen tärkeää pandemia-aikana influenssarokote on ikäihmisille ja muille riskiryhmiin kuuluville, toteaa Mehiläisen lääkärikeskusten johtava lääkäri Iiro Heikkilä.

Influenssarokote ei suojaa koronavirustartunnalta, joten influenssarokotteesta huolimatta tulee muistaa muut varotoimet infektioiden ehkäisyssä.

Influenssa huolettaa enemmän iän karttuessa

Kyselyn tulosten mukaan kiinnostus influenssarokotetta kohtaan kasvaa iän myötä. Noin 57 prosenttia yli 65-vuotiaista aikoo ottaa rokotteen, kun vastaava luku alle 24-vuotiaiden keskuudessa on vain 24 prosenttia.

Iiro Heikkilä ymmärtää ikääntyvien ihmisten huolen ja tarpeen rokottautua. Heikkilä haluaa muistuttaa, kuten koronaviruksenkin osalta, myös influenssan voi tahtomattaan tartuttaa ikäihmiseen tai esimerkiksi työkaveriin.

- Influenssarokottautumisella voidaan estää parhaimmillaan noin 5-8 influenssaa kymmenestä työikäisillä sekä joka toinen iäkkään influenssa. Rokottautumalla suojaa paitsi itseään, myös kanssaihmisiä. On hyvä muistaa, että influenssa voi olla kova tauti myös työikäiselle ja aiheuttaa merkittävästi kustannuksia sairauspoissaolojen kautta. Myös työikäisten rokottautuminen on tärkeää ja aivan erityisesti tänä vuonna, Heikkilä sanoo.

Influenssaan sairastuu joka talvi arviolta 5-15 prosenttia väestöstä. Rokotus on paras suoja influenssaan sairastumista ja tartuttamista vastaan. Influenssavirukset leviävät koronaviruksen tapaan pisaratartuntana.

* Lähde: Valtakunnallisesti edustava otos 15-75-vuotiaita suomalaisia (N=1003), Cint-verkkopaneeli 10/2020.