Korvahuuhtelu

Korvahuuhtelulla poistetaan korvavahaa, tulehduksen aiheuttamaa märkää tai pieniä vierasesineitä. Korvakäytävään ruiskutetaan lämmintä keittosuolaliuosta, kunnes ylimääräinen erite tai esine on poistunut. Toimenpide on kivuton.

Korvavaha tukkii korvakäytävän

Korvakäytävän rauhaset erittävät vahaa, joka suojaa käytävän ihoa. Vaha kulkeutuu normaalisti korvakäytävän suulle ja putoaa kuivuttuaan pois. Jos korvavahaa muodostuu normaalia enemmän tai korvakäytävän kuljetusmekanismi on heikentynyt, vaha alkaa kertyä korvakäytävään. Tukkeutuneessa korvassa kuulo tuntuu selvästi avointa huonommalta. Lisäksi voi tuntua huminaa tai painon tunnetta.

Usein tukkiutuminen tapahtuu äkillisesti esimerkiksi korvaa kaivaessa, jolloin vaha ei poistu, vaan se työntyy tiiviiksi tulpaksi. Jos korvaan joutuu vettä, kostunut vaha laajenee ja tukkii näin korvakäytävän. Vahatulpan häiritessä korvakäytävän luonnollista puhdistumistoimintaa voi korvakäytävä myös tulehtua, mikä ilmenee yleensä kipuna ja vuotona korvakäytävästä.

Korvavahan määrä voi joissain tapauksissa muuttua liialliseksi ja aiheuttaa ärsytystä ja tukoksia korvakäytävässä. Vanupuikko työntää korvavahaa syvemmälle korvakäytävään ja johtaa vahan kertymiseen. Vanupuikkoa ei siis tulisi työntää pitkälle korvakäytävään.

Vaikku voidaan pehmittää esimerkiksi käyttämällä muutaman päivän ajan ennen huuhtelua korvatippoja tai -suihketta, joka on tarkoitettu korvavahan pehmittämiseen ja poistoon. Tähän tarkoitettuja valmisteita saa apteekista ilman reseptiä.

Vahatulpan itsehoito

Jos korvan tukkiutumisen ilmeinen syy on vahatulppa, sen hoitamiseksi voi käyttää pelkkää vettä tai apteekista saatavia tulppaa liuottavia tippoja, joiden annetaan vaikuttaa yön yli. Tämän jälkeen korva huuhdotaan lämpimällä vedellä.

Jos vahatulpan muodostuminen on säännöllistä, hoitoon kannattaa käyttää riittävän tihein väliajoin tippoja tai suihkeita jo ennen korvan tukkeutumista. Pelkkä vesi tai suolavesi ovat yhtä tehokkaita kuin muut vahaa liuottavat aineet. Jos korva vuotaa tai tärykalvossa on reikä, ei vahaa liuottavia tippoja saa käyttää. Ethän huuhtele korvaa, jos kuume nousee, korvasärkyä esiintyy tai jos korvalehti punoittaa ja korva aristaa korvalehdestä vedettäessä.

Milloin on syytä hakeutua lääkäriin?

Korvan äkillisen tukkeutumisen syy on tarpeen selvittää lääkärin tutkimuksella. Hoitoon on myös syytä hakeutua, jos tukkeutumiseen liittyy huimausta, korvan kipua tai vuotoa. Vahatulppa voidaan poistaa vastaanotolla joko imulla, sondilla (pitkänomainen instrumentti) tai korvahuuhtelulla.

Lue lisää:

Korvaongelmat kuntoon

Kitarisaleikkaus

Asiantuntijat ja toimipisteet

Jyri Aalto
LL, yleislääkäri
9.5
Simo Aarnio
Työterveyshuollon erikoislääkäri
9.7
Antti Aarnisalo
Dos, Korva-,nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri
Katso seuraava vapaa aika
huhtikuu 2021viikko 15
Ei vapaita aikoja tälle valinnalle, ole hyvä ja ota yhteyttä soittamalla numeroon:010 414 00*