Auringon terveysvaikutukset

Auringon terveysvaikutukset

Auringolla on terveysvaikutuksia, joista voi mainita ainakin D-vitamiinin tuotannon käynnistämisen ja tietenkin valon piristävän vaikutuksen.

Aurinko ja D-vitamiini

Auringon salainen ase on UVB-säteily, joka saa iholla aikaan D-vitamiinin tuotannon. Kesäaurinkoa tarvitaan vain 10–15 minuuttia muutaman kerran viikossa käsiin, käsivarsiin ja kasvoihin – ja D-vitamiinia riittää jonkin aikaa myös talvivarastoon.

Matka etelän aurinkoon ei ole pelkkää hömpötystä: viikon talviloma auringossa antaa D-vitamiinia jopa 8 viikoksi! Kotimaan auringossa ei ole riittävästi UVB-säteilyä talvisaikaan. Kesällä auringosta saa auringosta onneksi kotimaassakin nauttia.

Matkailu ja aurinko

Matkailu avartaa ja maailma avartuu. Siksipä matkailu maailmalle onkin lisääntynyt. Eikä ihme, sillä syksyn pimeydestä ja talven viileydestä tekee mieli lähteä nauttimaan auringosta ja lämmöstä etelään. Eikä matkailu hullumpi harrastus olekaan.

Lisäksi, että reissuilta saa mukavia kokemuksia ”muistojen albumiin”, on matkailusta paljon terveydellisiäkin hyötyjä. Etelään suuntautuvan loman hyvää antia on auringosta tankattava energia, kuten sanotaan. Kyllä se paikkansa pitääkin, sillä D-vitamiinin paras lähde on auringonvalo ja sen UVB-säteily.

Lue lisää: Millainen on hyvä matka-apteekki?

Auringon energisoiva vaikutus

Jokainen aurinkolomaa viettänyt varmasti vahvistaa väitteen auringon energisoivasta vaikutuksesta. D-vitamiini, valo ja lämpö yhdessä vaikuttavat mielialaan ja vireyteen pitkäksi aikaa. Suunnataan siis itse
kukin auringon alle kesällä tai talven lomalla etelässä, kerätään D-vitamiinia varastoon ja jatketaan D-vitamiinin saantia sekä monipuolisesti ruoasta että purkista.

Aurinko saa lämmittää muttei polttaa

Auringon kanssa on kuitenkin syytä olla varovainen, ettei polta ihoaan. Auringon ultraviolettisäteily ja ihon toistuva palaminen ovat merkittävä riski, että iholla olevat luomet muuttuvat syöväksi.

Jos olet elämäsi aikana viettänyt paljon aikaa ulkona – veneillyt, golfannut, ollut ulkotöissä – kannattaa kiinnittää huomioita luomiin ja niissä tapahtuviin muutoksiin.

Lue lisää:

Auringonpistos ja lämpöhalvaus

Auringon polttama iho

Tietoa auringosta ja luomista

Asiantuntijat ja toimipisteet

Pekka Autio
DOS, ihotautien erikoislääkäri
Viktoria Danielsson
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
Anna Haahtela
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
9.8
Johanna Hagman
LT, Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri
9.9

Lisää aiheesta