Mehilainen Logo - Etusivulle
Mielten vuoro

PUHUMINEN ON PÄÄASIA

Mielenterveyden viikon aikana Tampereella Tahmelan huvilan saunassa ja Oulussa Koivurannan saunalautalla ja Helsingissä Kotiharjun saunassa järjestettiin miesten mielenmaisemaan räätälöityjä löylyvuoroja, Mielten vuoroja. Paikalla saunassa oli Mehiläisen mielenterveyden ammattilainen.

Miksi Mielten vuorot järjestettiin?

Sauna edustaa kulttuurissamme paikkaa, jossa miehet rohkenevat purkaa sydäntään, joskus jopa täysin ventovieraiden seurassa. Samaan aikaan erityisesti miesten rima hakea ammattiapua mielenterveysongelmiinsa pysyy vuodesta toiseen korkealla: ainoastaan joka kymmenes mielenterveysongelmiensa kanssa kamppaileva mies hakee apua, ja miehet käyttävät puolet vähemmän terveyspalveluja mielenterveysongelmiinsa kuin naiset. (FinSote 2020). Mielenterveyden ammattilaisemme halusivat omalta osaltaan madaltaa tätä rimaa tulemalla sinne, missä syvällisetkin keskustelut tuntuivat luontevilta, löylyn lämpöön.

Mikäli haluat itse oppia puhumaan vaikeistakin aiheista, tai vaikka järjestää oman Mielten vuoron saunassa porukalla, tästä alta löytyy Saunaterapian aakkoset. Siinä on muutama konkreettinen vinkki, miten juttu voisi luistaa paremmin.

SAUNAKESKUSTELUJEN AAKKOSET

Tässä ohjeita ja vinkkejä, miten puhua omista tunteistaan, murheistaan ja huolistaan ääneen. Kaikki ajatukset ja opit pohjautuvat saunojen tunnelmiin ja perustuvat yleispäteviin mielenterveyden perusteisiin.

TUNNELMIA LAUTEILTA

"Saunassa oli turvallinen ja luonteva olo. Kun joku avasi pelin omalla henkilökohtaisella jutullaan, oli oma kynnys puhua ja jatkaa juttua matala."
"Kun tuntee yksinäisyyttä, on hienoa, että joku järjestää yhteisen keskustelutilaisuuden. Voi jakaa asioita ja saada vastakaikua."
"Eipä ole puolisoa tai perhettä. Niin vähän eristyksissä tavallaan olen. Se jo helpottaa tätä ahdistusta, kun uskaltaa tulla paikkaan, jossa moni kokee samaa."

MIKSI ON VAIKEA PUHUA VAIKEISTA AIHEISTA?

Tässä muutama asia, jotka meistä moni tunnistaa, kun juttu ei luista. Kun ne tiedostaa, voi olla helpompaa puhua ääneen.

PELKO

Pelko siitä, että ei tule ymmärretyksi, kuulluksi tai että nolaa itsensä – muut ovatkin hiljaa ja jää nolouden tai häpeän kanssa yksin.

TAUSTA

Oma perhetausta: jos vaikeista asioista ei ole puhuttu perhepiirissä, ei ole harjoitusta ja kokemusta asiasta.

TUNNELATAUS

Kun puhuu jostain henkilökohtaisesta aiheesta, jossa on jotakin vaikeaa, liittyy siihen myös usein tunnelataus. Tämä voi tuntua pelottavalta ja jopa uhkaavalta: “Mitä jos voimakas tunne valtaa mieleni ja esimerkiksi purskahdan itkuun?”. Myös pelottavia ajatuksia, uhkakuvia, voi syntyä: “Osaanko ilmaista itseni ymmärrettävästi?” tai “Olenkohan yksin tämän asian kanssa?”.

LUOTTAMUS

Tunnemme usein pelkoa sitä kohtaan, että omista asioistani puhutaan eteenpäin tai käytetään jopa minua vastaan.

PUHUMISEN VOI OPPIA SIINÄ MISSÄ MINKÄ TAHANSA TAIDON. JOKA KERTA KUN YLITTÄÄ KYNNYKSEN PUHUMISEEN, MUUTTUU SE HIEMAN HELPOMMAKSI.

MIKSI PUHUMINEN TUNTUU USEIN HELPOTTAVALTA?

Kun pitää asiat niin sanotusti vain omana tietonaan, se voi vaikuttaa kielteisesti omaan vointiin. Mutta kun niistä puhuu ääneen, se usein helpottaa.

Teema, joka pyörii mielessä, voi kasvaa omassa mielessään kohtuuttomiin mittasuhteisiin, ja kynnys puhumiselle voi kasvaa yhä suuremmaksi, ja teema latautuneeksi. Tällainen teema saattaa pyöriä niin kutsutuin ”ajatuskehin” mielessä, jolloin se voi esimerkiksi herättää yöllä.

Mutta kun asiat peilautuvat toisten kuulemisen ja kommenttien kautta, asiat monipuolistuvat ja normalisoituvat.

Myös esimerkiksi pelko siitä, ettei tule ymmärretyksi, tai että toiset eivät tunnista asiaa, on usein väärä: salaisimmat teemamme ovat yleensä ne kaikkein jaetuimmat. Helpotus on suuri, kun joku toinenkin ehkä jakaa oman samankaltaisen kokemuksen. Hyväksyntä ja kuulluksi tuleminen ovat meidän sosiaalisia ja inhimillisiä tarpeitamme.

Helpotus on suuri, kun joku toinenkin ehkä jakaa oman samankaltaisen kokemuksen.

MIKSI SAUNASSA IHMINEN USEIN TUNTUU USKALTAVAN PUHUA?

Saunassa olemme riisuttuina vaatteista, mutta myös rooleista.

Löylyn lämmössä harvoin kerrotaan, mitä tekee tai missä asemassa on yhteiskunnassa – kaikki ovat lauteilla ”samalla tasolla”.

Saunassa istutaan vierekkäin, mikä voi itsessään myös helpottaa puhumista, kun kukaan ei suoraan “tuijota”. Saunassa ollaan myös aina saman fyysisen kokemuksen äärellä, samassa löylyssä.

Sauna myös rentouttaa jo itsessään, ja siellä myös herkästi hengitetään rauhallisemmin, jolloin stressitila helpottaa vähentäen tarvetta “suojautua”. Saunassa istutaan myös hiljaa, mikä antaa tilaa omille ajatuksille ja niiden jakamiselle.

Kaikki ovat lauteilla ”samalla tasolla”.

MITEN ALOITTAA KESKUSTELU SAUNASSA?

Tässä muutama aakkonen, miten aloittaa, ja jatkaa vaikeammankin aiheen purkamista saunan lauteilla – tai missä vain

1 TIEDUSTELU

Kysy muilta ensin, tuntuuko mielessäsi oleva asia tutulta.

2 YLEISESTÄ YKSITYISEEN

Kerro teemasta, aiheesta, joka on mielessä, ensin yleisesti.

3 VAROITTAMALLA POHJUSTAEN

Alusta ja syvennä: nyt nostan esiin vaikeamman teeman, josta toivon mielipiteitä ja ajatuksia.

4 KYNNYKSEN YLITTÄMINEN ROHKEASTI

Mene suoraan asiaan miettimättä – haasta itsesi puhumaan ilman, että liikaa pohdit etukäteen!

5 PIENIMUOTOISESTA SUUREMPAAN

Puhu vain vieressä lähimpänä olevan kanssa kahdestaan ensin, ja laajentakaa keskustelua muiden kanssa, kun teema on jo avattu pienemällä porukalla.

MEDIALLE

Mielten Vuoro on keskustelunavaus, jolla haluamme kiinnittää huomiota miesten mielenterveyteen ja kannustaa miehiä puhumaan tunteistaan.

LISÄTIEDOT

Minna Kontulainen
Viestintäasiantuntija, Mehiläinen
+358 40 517 6194
Mehilainen logo - Etusivulle