Vaikuttavatko ehkäisypillerit lapsettomuuteen?

Ehkäisypillereiden lopettamisen jälkeen useimmilla nuorilla naisilla on suunnitteilla raskaus. Nykyisten ehkäisypillereiden ei ole todettu aiheuttavan lapsettomuutta eikä ole voitu osoittaa niiden pitkittävän raskaaksitulomahdollisuuksia.

E-pillerit eivät lisää lapsettomuutta

Monesti kysytään myöhemmästä lapsensaantimahdollisuudesta, jos pillereitä on käytetty useita vuosia. Se, miten pitkään ja kuinka yhtäjaksoisesti on käyttänyt pillereitä, ei vaikuta raskaaksi tulemiseen. Tärkeätä on kuitenkin tietää, että naisen hedelmällisyys laskee jo 30 ikävuoden jälkeen, riippumatta siitä onko hän käyttänyt hormonaalista ehkäisyä. Pillerit itsessään eivät kuitenkaan lisää lapsettomuutta.

Apua kivuliaisiin kuukautisiin

Ehkäisypillereitä määrätään myös kivuliaisiin kuukautisiin. Kivuliaiden kuukautisten takana voi olla myös endometrioositauti, mikä myöhemmin voi vaikeuttaa raskaaksituloa. Pillereillä ei ole todettu olevan endometrioosia pahentavaa vaikutusta. Koska endometrioosiin liittyvät kuukautiskivut helpottuvat usein pillereiden myötä, on ajateltu, että pillereillä voisi olla jopa endometrioosin etenemistä hillitsevä vaikutus.

Kystat saattavat vähentyä

Ehkäisypillereillä on todettu myös monia hedelmällisyyttä säilyttäviä tekijöitä, joilla on merkitystä pillereiden lopettamisen jälkeen. Joillakin naisilla on taipumusta toiminnallisiin munasarjakystoihin. Tämä voi liittyä myös epäsäännöllisiin kuukautisiin. Kystat saadaan vähenemään, jos käytetään ehkäisypillereitä. Puhjetessaan munasarjakystat voivat aiheuttaa verenvuotoa ja joissakin tapauksissa myös kiinnikkeitä.

Säännöllisempi kuukautiskierto

Ehkäisypillerit eivät aiheuta naiselle hormonihäiriöitä. Jos kuukautiskierto  on ollut epäsäännöllinen, se saadaan useimmiten pillereillä säännöllistymään. Ehkäisypillereitä voidaan myös käyttää lyhyitä jaksoja aloitettaessa lapsettomuushoitoja naisilla, joilla kierto on epäsäännöllinen. Pillerit eivät kuitenkaan sinänsä korjaa aikaisemmin esiintynyttä hormonihäiriötä, josta tavallisimpana mainittakoon munasolun irtoamiseen liittyvä toimintahäiriö (ovulaatiohäiriö).

Raskautta voi yrittää heti

Ehkäisypillereiden lopettamisen jälkeen kuukautiskierrot palautuvat välittömästi. On todettu, että uusien munarakkuloiden kehitys palautuu jo seitsemän vuorokauden kuluttua pillereiden lopettamisen jälkeen. Näin ollen raskautta voi yrittää heti pillereiden lopettamisen jälkeen ilman pitempiä taukoja. Jos nainen tulee raskaaksi pillereiden käytön aikana, ne lopetetaan välittömästi ja on syytä ottaa yhteyttä gynekologiin. Raskautta voidaan jatkaa turvallisesti ja seuranta tapahtuu normaalin raskauden tapaan.

Lue myös:

Hedelmällisyysterveys, Felicitas Mehiläinen 

Tietoa lapsettomuudesta 

Hedelmällisyysneuvola, Felicitas Mehiläinen 

Naisen terveys