Ovatko lapsettomuushoidot ikärajattomia?

Lapsettomuustutkimukset tai lapsettomuushoidot eivät ole sidottu ikärajoihin, mutta potilaan täytyy olla täysi-ikäinen. Yläikärajan sanelee lähinnä käytäntö. Hoitotulokset heikentyvät naisen iän myötä, ja 40–45-vuotiailla lapsettomuushoitojen onnistuminen on hyvin yksilöllistä ja vaatii tarkkaa räätälöintiä. Lisäksi on syytä huomioida, että raskauden riskit kasvavat iän myötä.

Lapsettomuushoitojen yläikäraja

Naisen 45 vuoden ikä on tällä hetkellä rajapyykki. Sen ikäisille ei ole saatu raskauksia alkamaan omilla sukusoluilla ja lahjasoluhoitojakin on tehty hyvin rajallisesti.

Mitä iäkkäämpi nainen on, sitä todennäköisemmin hän tarvitsee luovuttajan munasoluja. Lahjamunasoluhoitoihin on tällä hetkellä noin vuoden jono, sillä munasolun luovuttajia on vähän. 42-vuotiaita otetaan vielä jonoon, mutta sitä vanhempien on lahjasoluhoitoa saadakseen hankittava oma luovuttaja.

Oman ikärajoituksensa asettaa Kela, joka korvaa varsin harvoin yli 43-vuotiaiden lapsettomuushoitoja.

Milloin lapsettomuustutkimuksiin?

Nyrkkisääntö on, että mitä aikaisemmin hakeutuu hoitoon, sen parempi. Nuorten naisten kannattaa tulla vastaanotolle vuoden raskaaksi yriittämisen jälkeen, mutta jos on ollut tulehduksellisia tauteja tai miehellä epäilyä siemennesteen muutoksesta, on hyvä tulla jo aikaisemmin. Yli 35-vuotiaiden kannattaa hakeutua Mehiläinen Felicitaksen vastaanotolle jo puolen vuoden yrityksen jälkeen. Joskus tutkimukset jopa helpottavat raskauden spontaania alkamista!

Vastaanotolle voi toki tulla, oli minkä ikäinen tahansa. Vaikka lapsettomuushoitoon ei päädyttäisikään, tilanteen pohtiminen asiantuntijan kanssa voi olla tärkeää ja myös helpottavaa. Voimme yhdessä käydä läpi raskauden alkamisen realiteetit kuten kohdun ja munasarjojen tilanteen sekä perusterveyden, jotka ovat yksilöllisiä asioita.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Sirpa Eviö
LT, Naistentautien ja synnytysten el, gyn.endokrin
Henriikka Henttu
LL, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Kati Härkönen
LT, naistentautien ja synn.erikoislääkäri
9.4
Pirjo Inki
LT, Dosentti, Naistent. ja synn. el
9.9